Składniki na 6 porcji:
- ½ średniego bakłażana pokrojonego w kostkę
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 sprasowane ząbki czosnku
- 10 średnich pieczarek pokrojonych w plasterki
- 400 g drobnego makaronu np. Orecchiette
- 1 puszka krojonych pomidorów lub świeżych
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Umieść durszlak w zlewie, wrzuć do niego bakłażana i posyp solą.
- Po 20-30 minutach odciśnij bakłażana w ręcznikach papierowych.
- Rozgrzej duży rondel z oliwą, bakłażanem, jednym ząbkiem czosnku i duś 3-5 minut.
- Dodaj pieczarki i gotuj około 2 minuty, wyłóż warzywa na talerz, przykryj i odstaw na bok.
- Do tego samego rondla dodaj surowy makaron, pomidory, bazylię, oregano, pieprz, wodę i pozostały czosnek.
- Doprowadź makaron do wrzenia, przykryj i gotuj, aż makaron stanie się al dente.
- Do gotowego makaronu dodaj wcześniej przygotowane warzywa i wymieszaj.
- Przed podaniem dopraw ziołami i posyp całość pietruszką, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 288,3 kcal
Białka: 10,6 g
Tłuszcze: 3,1 g
Węglowodany: 62,3 g
You must belogged in to post a comment.