CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z KASZĄ JAGLANĄ

czwartek, 14 Wrzesień 2017

Korzystaj z lata i produktów które daje nam natura o tej porze roku! Dzisiejsza propozycja to prawdziwie wakacyjny lekki i bardzo prosty w przygotowaniu lunch–łódeczki z cukinii faszerowane kaszę jaglaną i warzywami.

 Cukinia..
Cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz ją jadać na surowo, zapiekać, grillować, gotować… lub tworzyć z niej jadalną miseczkę, którą napełnisz ulubionym farszem. Poza szerokim zastosowaniem w kuchni ma tez wiele zalet wynikających z jej prozdrowotnych właściwości.
Cukinia jest bogactwem witaminy A! Tylko 100 g warzywa pokrywa około 1/3 dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na ten składnik. Cukinia to również cenne źródło witaminy C i witamin z grupy B oraz wapnia, sodu, potasu i magnezu.

Czas przygotowania: ok. 45 minut.

Składniki na 2 porcje:
cukinia średniej wielkości 2 x sztuka,
kasza jaglana 100g,
cebula czerwona 1 x średnia sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
ostra papryka w proszku 1 x łyżeczka,
sól, świeżo mielony pieprz,
papryka czerwona 1 x sztuka,
przyprawy (½ x łyżeczka): kolendra, kurkuma, cynamon, oregano,
pomidorki koktajlowe 100g,
pomidory krojone w puszce ½ x puszka,
oliwa z oliwek 2 x łyżka,
parmezan starty 3 x łyżka,

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
2. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż, oczyść z nasion i wydrąż część miąższu (nie wyrzucaj miąższu, przyda się w dalszym etapie).
3. Tak przygotowane cukinie skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem, połóż na blaszce do pieczenia i zapiekaj 10 minut.
4. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną.
5. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek.
6. Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną paprykę i miąższ z cukinii, oraz dopraw wszystkimi wymienionymi przyprawami.
7. Na koniec dodaj pomidory z puszki, sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
8. Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszaj wszystko na patelni.
9. Podpieczone wcześniej cukinie wypełnij farszem z kaszy i warzyw, a na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
10. Posyp oregano i parmezanem i wstaw do piekarnika na 15 minut (tryb góra/dół, 180ºC).
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 385kcal
Białko: 11,7g
Tłuszcz: 17,4g
Węglowodany: 48g