Cukinia, inaczej nazywana kabaczkiem, pochodzi z ciepłych Włoch, dlatego idealnie pasuje do letniego menu. U nas najczęściej kojarzy się z potrawami gotowanymi, duszonymi i mięsnymi. Zdecydowanie rzadziej myślimy o niej, jako o składniku słodkiej potrawy. Ja lubię eksperymentować w kuchni i bawić się smakiem, a w końcu do odważnych świat należy…
Oczyszczająca moc… Warto częściej sięgać po kabaczek, mimo że nie zachwyca wachlarzem wartości odżywczych i zawartością witamin. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw, czy owoców, cukinia jest całkowicie „czysta” pod względem wchłaniania szkodliwych substancji ze środowiska. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich, czy związków azotu, dlatego sprzyja dietom oczyszczającym. Może wspomagać ochronę przed coraz bardziej zanieczyszczonym środowiskiem, szczególnie w dużych i tłocznych miastach. W dodatku kabaczek jest bezpieczny dla wszystkich, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Cukinię śmiało można podawać dzieciom, nawet tym małym, bo jest lekkostrawna.
Ciasteczka nie są za słodkie, a dodatek cukinii i cytryny sprawia, że mają posmak lata. I przede wszystkim – są banalne w przygotowaniu. Coś jeszcze musze dodawać? A tak, pozostałe składniki dostarczają wielu witamin i minerałów, są bezglutenowe i łatwe do modyfikowania…
Składniki na 4 porcje:
- ½ szklanki startej cukinii (wcześniej odciśnij nadmiar wody w ręczniki papierowe)
- 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego, ksylitolu lub dowolnego słodzika
- Skórka strata z ½ cytryny
- ½ szklanki kaszy kukurydzianej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, lub przygotuj matę silikonową.
- Połącz w misce mąkę, kaszę i proszek do pieczenia.
- Ubijaj mikserem ustawionym na średnią prędkość masło z cukrem przez 2 minuty.
- Dodaj do masy cukinię, skórkę i sok z cytryny, miksuj do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Powoli dodawaj mieszaninę z mąką i miksuj na wolnych obrotach, aż dobrze połaczą się wszystkie składniki.
- Nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na każde ciasteczko) formując kulki w odległości około 3 cm między sobą (lub użyj papierowych lub sylikonowych papilotek – foremek do pieczenia).
- Wstaw do piekarnika na 8 -10 minut.
- Po wyciągnięciu przestudź, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 217,6 kcal
Białka: 4,8 g
Tłuszcze: 7,8 g
Węglowodany: 35,3 g
Uwagi:
Ciasteczka można zjeść razem ze szklanką mleka, lub naturalną maślanką, by uzyskać idealny lunch!
You must belogged in to post a comment.