CHILI CON PAVO Y FRIJOLES BLANCOS…

Jaśniej mówiąc, chili z indykiem i białą fasolą...

poniedziałek, 13 Czerwiec 2016

Wersja idealna dla tych, co nie wiedzą, czy ich chili ma być con, czy sin carne. Dla amatorów mięsa to dobry wstęp do wprowadzenia strączków do diety. Na pierwszy rzut oka danie jest czasochłonne, ale jak zacznie się je przyrządzać, to okazuje się to nieprawdą. Tym bardziej, że istnieje druga wersja, znacznie ułatwiona...

Biała fasola jest trzecim w kolejności strączkiem, jeśli chodzi o zawartość białka, ale w przeciwieństwie do grochu, nie zawiera sodu. Porcja kapsaicyny w mielonej papryce chili jest nieoceniona. Ta substancja odpowiada za ostry, piekący smak papryk, im jest jej więcej, tym warzywo jest pikantniejsze, a w dużych ilościach sprawia wręcz ból. Powszechnie wiadomo, że potrawy przyprawione pieprzem cayenne powodują pocenie się, co w efekcie daje uczucie… chłodu. Pot, by wyparować pobiera ciepło z powierzchni skóry chłodząc organizm (na takiej samej zasadzie chłodzi was pot wyciskany podczas treningów). 

Właściwości pieprzu cayenne…
Kapsaicyna ma korzystny wpływ na wiele dolegliwości.
Po pierwsze pomaga zwalczyć hipercholesterolemię. Wiadomo, że dieta może, ale nie musi mieć wpływu na poziom cholesterolu we krwi, bo większość jest produkowana przez wątrobę. Ta pikantna substancja powoduje zmniejszenie, a nawet zahamowanie tworzenia cholesterolu w organiźmie, co prowadzi do unormowania jego poziomu we krwi.
Po drugie pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i zwiększa termogenezę. Według niektórych, tempo przemiany materii wzrasta nawet o 25%. Dzięki temu organizm zużywa więcej energii, a odchudzanie może szybciej postępować.
Po trzecie… Chyba nie muszę was już dłużej przekonywać, że kuchnia meksykańska jest smaczna i szybka. Proponuję kompromis między wegetariańskim sin, a mięsożernym con carne