Sałatka z burakiem, Fetą i orzechami…
Trzy główne składniki brzmią pysznie, a całość łączy jabłkowy vinaigrette. Ostatnio często się słyszy o cudownych właściwościach octu jabłkowego. Według niektórych to idealny środek na odchudzanie. W rzeczywistość świetnie się spisuje jako dodatek do racjonalnej diety połączonej z treningami. Sam ocet nie da żadnych efektów, ale pomaga zrzucić zbędne kilogramy, poprawiając przemianę materii.
Składniki na 4 porcje:
- 4 średnie buraki
- 100 g sera Feta
- 2 łyżki orzechów np. włoskich
Sos vinaigrette:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Umyte buraki owiń w folię aluminiową, ułóż je na blaszce i piecz, aż staną się miękkie, około 30-45 minut (większe i starsze buraki potrzebują więcej czasu).
- Przygotuj vinaigrette: wymieszaj ocet, musztardę i przyprawy, a następnie wlej powoli oliwę, ciągle mieszając sos trzepaczką, aż uzyskasz względnie jednolitą konsystencję.
- Wyciągnij buraki pozostaw do ostygnięcia (ok. 20 minut).
- Obierz buraki ze skórki i pokrój w plastry lub kostkę.
- Ułóż na talerzach buraki, dodaj ser Feta, posyp kruszonymi orzechami i polej wymieszanym sosem vinaigrette, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 149,9 kcal
Białka: 7 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 11,4 g
Uwagi:
Do sosu vinaigrette można dodać ulubionych ziół. Z burakami dobrze komponuje się pietruszka.
You must belogged in to post a comment.