Ostry chrzan…Chrzan zawiera w sobie glikozydy siarkocyjanowe, olejki eteryczne, witaminy B, C, E, prowitaminę A oraz sole mineralne takie jak wapń, fosfor, sód, potas, magnez i żelazo. Dodatkowo, zawarte w chrzanie glikozydy niszczą bakterie, wirusy i grzyby. Ten ostry korzeń świetnie pomoże nam uporać się z jesiennymi przeziębieniami i wzmocnić odporność. Łatwo zapomnieć, ale chrzan poprawia trawienie, stymuluje przemianę materii i działa moczopędnie, dlatego warto go dodawać do posiłków podczas diet odchudzających. Wśród kosmetycznych ciekawostek często można znaleźć informację, że chrzan usuwa przebarwienia, piegi i poprawia koloryt skóry.
Kremowy jogurt grecki…Sam chrzan nie jest zbyt atrakcyjny, ale połączenie go z jogurtem greckim powoduje powstanie kremu, idealnego na bazę do wielu wymyślnych kanapek. Prawdziwy jogurt grecki w porównaniu do naturalnego różni się konsystencją, powinien być bardziej gęsty. Podczas produkcji greckiego zużywa się więcej mleka i dłużej odsącza serwatkę, dlatego zawiera on większe ilości białka, ale i mniej wapnia niz tradycyjny jogurt. Jeśli stosujesz różnorodną dietę, to nie musisz się martwić i spokojnie przygotuj poniższe składniki…

Składniki na 4 porcje:
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 4 łyżeczki chrzanu
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
- 8 kromek razowego pieczywa żytniego
- 1 mały ogórek
- 230 g łososia np. wędzonego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 rzodkiewek
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj trzepaczką jogurt, skórkę z cytryny, chrzan i pieprz.
- Zapiecz kromki chleba w tosterze lub piekarniku na chrupiące tosty, przestudź na kratce.
- Podziel łososia na 8 kawałków, najlepiej plastry.
- Pokrój ogórka i rzodkiewkę na równe krążki.
- Posmaruj każdą kromkę odrobiną kremu chrzanowego, połóż po kawałku łososia, kilka plasterków rzodkiewki i ogórka, posyp odrobiną szczypiorku, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji (2 kromki):
Wartość kaloryczna: 279,4 kcal
Białka: 17,5 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 39,2 g
You must belogged in to post a comment.