Z braku czasu i pomysłu na śniadanie czy kolację sięgamy po zwykłe kanapki, które są monotonne i nijakie. Szybką alternatywą może być włoska bruschetta, która niegdyś była pożywieniem najuboższych, dziś staje się smaczną propozycją dla każdego.
Jarmuż dla wszystkich! Jarmuż to jedna z najpierwotniejszych form kapustowatych. Kryje w sobie wiele drogocennych składników i w przeciwieństwie do pokrewnych kapust, czy kalafiorów, jest lekkostrawny i polecany również osobom starszym i dzieciom.
SFA… Te zielone liście o lekko goryczkowym smaku mają w sobie bardzo interesujący składnik, a mianowicie sulforafan (SFA). To substancja chemiczna, która chroni na nasz organizm. Po pierwsze działa antybakteryjnie i niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym, w tym Helicobacter pylori odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. A po drugie i najważniejsze może pomóc w profilaktyce i walce z nowotworami. Sulforafan zapobiega szkodliwym mutacjom DNA, które prowadzą do powstania komórek rakowych, blokuje podziały zmutowanych i doprowadza do ich śmierci i zniszczenia. SFA działa na nowotwór na każdym etapie jego rozwoju i dodatkowo zapobiega przerzutom. Zdrowe tkanki pozostawia nietknięte i nie wpływa na nie w żaden szkodliwy sposób.
Walory jarmużu są niezaprzeczalne, dlatego zwiększ ilość sulforafanu w swojej diecie zaczynając od chrupiącej bruschetty…
You must belogged in to post a comment.