BRUSCHETTA Z CZOSNKOWĄ ZIELENINĄ…

Jarmuż dla wszystkich...

sobota, 22 Sierpień 2015

Właściwości jarmużu są znane od bardzo dawna. Na zachodzie jest on powszechny i często spożywany, u nas dopiero rozwija się jego popularność. Jeśli nie wiesz, jak zacząć go jeść spróbuj chrupiącej bruschetty z zieleniną...

Z braku czasu i pomysłu na śniadanie czy kolację sięgamy po zwykłe kanapki, które są monotonne i nijakie. Szybką alternatywą może być włoska bruschetta, która niegdyś była pożywieniem najuboższych, dziś staje się smaczną propozycją dla każdego.

Jarmuż dla wszystkich! Jarmuż to jedna z najpierwotniejszych form kapustowatych. Kryje w sobie wiele drogocennych składników i w przeciwieństwie do pokrewnych kapust, czy kalafiorów, jest lekkostrawny i polecany również osobom starszym i dzieciom.

SFA… Te zielone liście o lekko goryczkowym smaku mają w sobie bardzo interesujący składnik, a mianowicie sulforafan (SFA). To substancja chemiczna, która chroni na nasz organizm. Po pierwsze działa antybakteryjnie i niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym, w tym Helicobacter pylori odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. A po drugie i najważniejsze może pomóc w profilaktyce i walce z nowotworami. Sulforafan zapobiega szkodliwym mutacjom DNA, które prowadzą do powstania komórek rakowych, blokuje podziały zmutowanych i doprowadza do ich śmierci i zniszczenia. SFA działa na nowotwór na każdym etapie jego rozwoju i dodatkowo zapobiega przerzutom. Zdrowe tkanki pozostawia nietknięte i nie wpływa na nie w żaden szkodliwy sposób.

Walory jarmużu są niezaprzeczalne, dlatego zwiększ ilość sulforafanu w swojej diecie zaczynając od chrupiącej bruschetty…