BOSKIE MUFFINKI…

BOSKIE MUFFINKI…

BOSKIE MUFFINKI… 300 450 FitNow - studio treningów

Marchew wspomaga ochronę zdrowia…Najważniejszy składnik marchewki – beta-karoten rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach i tylko w ich towarzystwie może zostać wchłonięty przez organizm. Z tego powodu jedząc marchewki ZAWSZE trzeba pamiętać o tłuszczu. W przypadku pysznych muffinek, jest on zawarty w wiórkach kokosowych i orzechach. I bez obaw, beta-karoten nie ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Trzeba zwrócić uwagę na przeciwnowotworowe działanie beta-karotenu. Badania dowiodły , że regularne spożycie marchewek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka u kobiet po 50-tym roku życia (piersi o 20%, szyjki macicy o 50 %), a u ogółu społeczeństwa nowotwory prostaty, krtani i przełyku są dużo rzadsze. Wszystko przez beta-karoten, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Prowitamina A pomaga utrzymać dłużej młodość, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy.

Jabłko oczyści organizm…Wszyscy wiedzą, że jabłka są pełne witamin i związków mineralnych, a zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit. Mniej znany jest fakt, że pektyny znajdujące się w skórce działają odtruwająco. Pektyny mają zdolność wiązania się z niektórymi metalami ciężkimi. Tak unieczynniony szkodliwy ołów lub kobalt zostaje usunięty z organizmu. Jeśli żyjecie zdrowo i obawiacie się zanieczyszczeń w innych produktach, wystarczy dodać jabłko do drugiego śniadania, by zminimalizować ryzyko wchłonięcia toksycznych substancji. Jeśli codziennie stykacie się ze szkodliwymi związkami chemicznymi (np. w pracy), palicie lub mieszkacie w dużym, tłocznym i zanieczyszczonym mieście zjadajcie jabłko codziennie.

Rodzynki wzmocnią ciało…Rodzynki to w rzeczywistości wysuszone winogrona odpowiedniego gatunku. Dlatego mają te same właściwości, co winogrona, tylko przez ubytek wody, składniki odżywcze w rodzynkach są bardziej skondensowane. Duża zawartość wapnia pozwala zachować mocne kości i ciężko wypracowaną sylwetkę. Jony wapnia biorą udział w każdym skurczu nawet najmniejszego włókienka mięśniowego. Bez codziennej dawki tego minerału, cały Wasz czas poświęcony na wzmacnianie ciała może pójść na marne. Gorsze funkcjonowanie mięśni, nieprawidłowe skurcze i wolniejsza regeneracją mogą spowodować wiele urazów i kontuzji. Dlatego rodzynki idealnie nadają się dla osób trenujących. Jedyną ich wadą jest duża kaloryczność, dlatego trzeba kontrolować ilość zjedzonych rodzynek.

Figi…Figi to owoce powszechnie występujące w Basenie Morza Śródziemnego. Znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na przewód pokarmowy i układ krążenia. Figi są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poza usprawnianiem pracy jelit, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, owoc ten zawiera sporą ilość potasu, pierwiastka niezbędnego w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym, a także wszystkich trenujących intensywnie. Figi posiadają także właściowści zapobiegające chorobom nowotworowym i przeciwutleniające, „odmładzają” nasz organizm.