BOSKIE MUFFINKI…

Owsiano-owocowa rozkosz...

piątek, 23 Wrzesień 2016

Muffinki zdobyły serce chyba każdego z nas i czasem ciężko jest się oprzeć pokusie i nie sięgnąć po jedną babeczkę do kawy. Na szczęście nie zawsze musicie rezygnować ze zdrowych słodkości. Wystarczy przygotować te odpowiednie, by bez wyrzutu zaspokoić swoją chęć na słodkie co nieco...

Marchew wspomaga ochronę zdrowia…Najważniejszy składnik marchewki – beta-karoten rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach i tylko w ich towarzystwie może zostać wchłonięty przez organizm. Z tego powodu jedząc marchewki ZAWSZE trzeba pamiętać o tłuszczu. W przypadku pysznych muffinek, jest on zawarty w wiórkach kokosowych i orzechach. I bez obaw, beta-karoten nie ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Trzeba zwrócić uwagę na przeciwnowotworowe działanie beta-karotenu. Badania dowiodły , że regularne spożycie marchewek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka u kobiet po 50-tym roku życia (piersi o 20%, szyjki macicy o 50 %), a u ogółu społeczeństwa nowotwory prostaty, krtani i przełyku są dużo rzadsze. Wszystko przez beta-karoten, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Prowitamina A pomaga utrzymać dłużej młodość, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy.

Jabłko oczyści organizm…Wszyscy wiedzą, że jabłka są pełne witamin i związków mineralnych, a zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit. Mniej znany jest fakt, że pektyny znajdujące się w skórce działają odtruwająco. Pektyny mają zdolność wiązania się z niektórymi metalami ciężkimi. Tak unieczynniony szkodliwy ołów lub kobalt zostaje usunięty z organizmu. Jeśli żyjecie zdrowo i obawiacie się zanieczyszczeń w innych produktach, wystarczy dodać jabłko do drugiego śniadania, by zminimalizować ryzyko wchłonięcia toksycznych substancji. Jeśli codziennie stykacie się ze szkodliwymi związkami chemicznymi (np. w pracy), palicie lub mieszkacie w dużym, tłocznym i zanieczyszczonym mieście zjadajcie jabłko codziennie.

Rodzynki wzmocnią ciało…Rodzynki to w rzeczywistości wysuszone winogrona odpowiedniego gatunku. Dlatego mają te same właściwości, co winogrona, tylko przez ubytek wody, składniki odżywcze w rodzynkach są bardziej skondensowane. Duża zawartość wapnia pozwala zachować mocne kości i ciężko wypracowaną sylwetkę. Jony wapnia biorą udział w każdym skurczu nawet najmniejszego włókienka mięśniowego. Bez codziennej dawki tego minerału, cały Wasz czas poświęcony na wzmacnianie ciała może pójść na marne. Gorsze funkcjonowanie mięśni, nieprawidłowe skurcze i wolniejsza regeneracją mogą spowodować wiele urazów i kontuzji. Dlatego rodzynki idealnie nadają się dla osób trenujących. Jedyną ich wadą jest duża kaloryczność, dlatego trzeba kontrolować ilość zjedzonych rodzynek.

Figi…Figi to owoce powszechnie występujące w Basenie Morza Śródziemnego. Znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na przewód pokarmowy i układ krążenia. Figi są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poza usprawnianiem pracy jelit, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, owoc ten zawiera sporą ilość potasu, pierwiastka niezbędnego w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym, a także wszystkich trenujących intensywnie. Figi posiadają także właściowści zapobiegające chorobom nowotworowym i przeciwutleniające, „odmładzają” nasz organizm.