BOGATA PRZEKĄSKA…

BOGATA PRZEKĄSKA…

BOGATA PRZEKĄSKA… 300 450 FitNow - studio treningów

Zielona herbata Matcha, to bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych, jednak swoje szczególne prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności polifenoli- związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym. Herbata Matcha zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy w porównaniu z innymi zielonymi herbatami, ponieważ jej liście są w całości sproszkowane. Matcha wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwwirusowe i ochronne na układ serowo-naczyniowy.
Dodatek herbaty Matcha do czekolady sprawia, że zyskuje ona również piękny zielony kolor i wygląda niezwykle efektownie.

Składniki na 10 porcji:

  • Czekolada biała (dobrej jakości) posiekana 1 x tabliczka,
  • 3 łyżki herbaty Matcha w proszku,
  • Liofilizowane maliny ½ x szklanka,
  • Wiórki/Płatki kokosowe 50g,

Sposób przygotowania:1. ¾ białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Czekoladę delikatnie mieszać dodając do niej przesianą na sitku herbatę Matcha.
3. Mieszać delikatnie do uzyskania jednolitego koloru.
4. Do mieszanki czekoladowej dodać także połowę wiórek kokosowych i połowę liofilizowanych malin.
5. Masę przelać na pergamin formując prostokąt.
6. Czekoladę posypać resztą malin i wiórków kokosowych.
7. Odstawić na bok do zastygnięcia i przechowywać w lodówce.
8. Przed podaniem pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji ( 1 kawałku):Energia: 90,2kcal,
Białko: 1g,
Tłuszcz: 6,2g,
Węglowodany: 8,2g,