BŁYSKAWICZNE SUSHI-SNACK…

BŁYSKAWICZNE SUSHI-SNACK…

BŁYSKAWICZNE SUSHI-SNACK… 300 450 FitNow - treningi personalne

Ryby warto jeść nie tylko w Święta. Dzięki swoim właściwościom powinny znaleźć się w diecie każdego. Są dobrym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów. Morskie ryby są zdecydowanie zdrowsze niż słodkowodne. Jedną z najlepszych ryb jest tuńczyk, szczególnie jadany na surowo. Boicie się zgromadzonych w nim szkodliwych substancji? Po prostu nie spożywajcie więcej niż 150 g na tydzień. Zdrowa dieta i ruch ochroni Was przed toksynami.

Witaminy w tuńczyk…Tuńczyk to jedna z największych ryb. Niektóre gatunki osiągają długość do 4 m i wagę ponad 700 kg. Surowy tuńczyk jest najzdrowszy, ale najłatwiej dostać go w puszce. Świeży stek tej wielkie ryby jest doskonałym źródłem takich witamin jak A, D czy B12. Witamina B12 jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek i jej niedobór może objawiać się anemią. Jeśli doskwiera Wam ciągłe zmęczenie, zawroty głowy i bardzo szybko się męczycie powinniście zadbać o odpowiednią ilość witaminy B12 w swojej diecie.

Minerały w tuńczyku…Warto też zwrócić uwagę na zawartość minerałów. Tuńczyk obfituje w magnez, żelazo, miedź, selen, jod i inne. Jod jest potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy. Jeśli mieszkacie w klimacie morskim właściwie nie musicie się obawiać i jego brak, ale im dalej w głąb kraju,tym ryzyko niedoczynności tarczycy wzrasta. Kiedyś zaradzono temu specjalnie jodując sól. W obecnych czasach jesteśmy świadomi jak negatywne skutki ma stosowanie dużej ilości soli i świadomie z niej rezygnujemy. Sięgamy po zdrowe zioła, ale zapominamy o cennym jodzie. Zaburzona praca tarczycy skutkuje spowolnieniem metabolizmu, skłonnością do odkładani się tłuszczu (mimo stosowania diety i regularnych treningów), ciągłego uczucia chłodu i senności.

Sushi-snack…Tradycyjne sushi to jedna z tajemnic długowieczności Japończyków. Dzięki zawartym w surowych rybach kwasom tłuszczowym omega-3 Japończycy zachowują zdrowy układ krążenia i sprawny umysł przez długie lata. Witamina A wpływa na wzrok i stan skóry, niacyna hamuje toksyczne działanie leków i innych substancji chemicznych. Zalet sushi jest mnóstwo, ale mało kto ma czas i umiejętności, by je samemu przygotować. Dlatego wystarczy wziąć główne składniki i przygotować małe przekąski. Jeśli umiecie przygotować kanapki to poradzicie sobie bez problemu.