BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE…

BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE…

BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE… 307 450 FitNow - treningi personalne


Składniki na 2 porcje:
Suche:

  • 1/2 szklanki mąki bezglutenowej, np. jaglanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre:

  • 1 mała marchewka ok. 35 g
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki dowolnego mleka np. sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • ekstrakt z wanilii
  • oliwa w sprayu

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej gofrownicę.
  • Obierz i zetrzyj marchew na tarce o małych oczkach.
  • Wymieszaj w dużej misce mąkę, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce wymieszaj pozostałe mokre składniki, łącznie z marchewką.
  • Dodaj wilgotne składniki do suchych i mieszaj do uzyskania w miarę jednolitego ciasta.
  • Rozgrzaną gofrownicę spryskaj oliwą w sprayu, nałóż połowę ciasta do formy.
  • Piecz wg wskazań producenta gofrownicy (przeważnie 3-5 minut).
  • Upiecz pozostałe cześć ciasta, dodaj ….., smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji (ilość gofrów zależy od gofrownicy) bez dodatków:
Wartość kaloryczna: 190,4 kcal
Białka: 5,1 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 29,4 g

Uwagi;
Gofry niekoniecznie należy jeść na słodko… Swietnie smakują z dodatkiem sałaty, pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych warzyw… 
Smacznego…