BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE…

BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE…

BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE… 307 450 FitNow - studio treningów

Marchewka…Marchew występuje w wielu odmianach, a pomarańczowy korzeń jest charakterystyczny dla odmian jadalnych. Intensywny kolor świadczy o dużym stężeniu barwników – karotenoidów. Marchewka zawiera najwięcej beta-karotenu, który jest prowitaminą A. Beta-karoten jest bezpieczną formą karotenu, bo organizm sam decyduje, ile witaminy A potrzebuje w danym momencie i tylko taką jego ilość przemienia w witaminę. Oprócz korzystnego wpływu na narząd wzroku i właściwości antyoksydacyjnych, beta-karoten usprawnia pracę układu odpornościowego i chroni organizm przed drobnoustrojami. Poza tym beta-karoten wpływa na poprawę stanu skóry i nadaje jej promienny blask.

Mąka jaglana…Kasza jaglana powstaje z prosa i dopiero niedawno wróciła do łask. Popularność zdobyła dzięki swoim zasadotwórczym właściwościom zmniejszając zakwaszenie organizmu i braku glutenu w swoim składzie. Ale to nie koniec zalet jagły. Duża zawartość krzemu wpływa na urodę. Ten składnik mineralny poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a dodatkowo pomaga utrzymać odpowiednią mineralizację kości i zdrowe stawy. Te same właściwości mają płatki i mąka jaglana. Mąkę jaglaną spokojnie można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną lub samemu przygotować. Wystarczy zmielić płatki jaglane blenderem.

Orzechy…Czasem ciężko jest pamiętać o codziennej porcji orzechów. Warto je dodawać do różnych posiłków. Idealnie pasują nie tylko do owsianki, ale też do sałatek, dań z mięsa, czy gorących gofrów. Orzechy dostarczają drogocennych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Badania pokazały, że jedzenie 5 porcji orzechów tygodniowo zmniejsza aż o 20% ryzyko chorób serca i nowotworów. Zawarta w orzechach porcja witaminy E wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, a magnez chroni przed zmęczeniem i poprawia koncentrację.