BEZA, BEZIA, BEZUNIA…

Bezy kawowo–czekoladowe...

piątek, 12 Luty 2016

Jeżeli jesteś łasuchem i przepadasz za połączeniem kawy z czekoladą koniecznie wypróbuj ten przepis. Deser nie musi być czymś zakazanym, nawet jeżeli dbasz o linię, pod warunkiem, że przygotujesz go samodzielnie i dodasz najlepszej jakości składniki. Jedno ciasteczko bezowe to tylko 99,6 kcal oraz spory zastrzyk antyoksydantów pochodzących z kakao i kawy... 

Standardowe ciasta bezowe w cukierni często zawierają sporą ilość tłuszczów nasyconych oraz są bogate w bardzo niebezpieczne dla zdrowia izomery kwasów tłuszczowym TRANS, odpowiadające za tworzenie się miażdżycy. Jeżeli samodzielnie przygotujesz takie słodycze, masz pewność co do ich składu i jakości.

Dlaczego jeszcze warto przygotowywać bezy z kakao?Jak wiadomo kakao jest bogatym źródłem magnezu, chromu, manganu i cynku. Związki te, wspomagają koncentrację i niwelują stres oraz łagodzą napięcie. Bezy z kakao i kawą to idealny deser dla wszystkich przepracowanych i zestresowanych osób. Kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają walczyć z wirusami, odmładzają i poprawiają wygląd skóry. Dodatkowe korzyści prozdrowotne wynikają z obecności w ciastkach kawy. Kofeina zawarta w kawie pobudza organizm i wspomaga koncentracje. Kawa wykazuje także działanie przeciwnowotworowe i antydepresyjne.

Ciemna czekolada…Ciemna czekolada ma niski Indeks Glikemiczny w porównaniu z innymi rodzajami czekolady, co oznacza, że nie powoduje dużych skoków poziomu cukru we krwi. Zawiera teobrominę, która ma właściwości utwardzające szkliwo zębów, przez co redukuje ryzyko ubytków. Teobromina może również pomagać w powstrzymywaniu kaszlu, a czekolada smakuje nieco lepiej niż lek na kaszel.