Czas przygotowania: 20min + czas chłodzenia
Składniki na 15 batoników:
Spód:
- prażone orzeszki ziemne 1 ½ x szklanka,
- wiórki kokosowe 2/3 x szklanka,
- daktyle suszone 1 x szklanka,
- olej kokosowy 2 x łyżka.
Górna warstwa:
- masło orzechowe naturalne (w temperaturze pokojowej) 1 ½ x filiżanka,
- olej kokosowy ½ x filiżanka,
- syrop klonowy ¼ x filiżanka.
Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada 80g,
- domowe masło orzechowe ½ x filiżanka.
Sposób przygotowania:
- W mikserze umieścić: orzeszki ziemne, posiekane wiórki kokosowe, daktyle i 2 łyżki oleju kokosowego, zmiksować na małych obrotach.
- Z masy uformować prostokąt i przenieść go na papier do pieczeniowy.
- W średniej wielkości miseczce wymieszaj domowe masło orzechowe, 1/3 szklanki oleju kokosowego i syropem klonowym.
- Górną warstwę wylać na spód i rozprowadzić delikatnie.
- Całość umieścić w lodówce na około 1 godzinę.
- Przygotuj polewę: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali dodać do niej masło orzechowe.
- Wcześniej przygotowaną masę, polać masłem orzechowym i wstawić do lodówki aż do czasu zestalenia składników.
- Gdy ciasto dobrze się schłodzi, pokroić je w prostokąty.
- Batony spożywać od razu lub przechowywać w lodówce.
- SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji (1 batonik):
Energia: 275,2kcal
Białko: 6,3g
Tłuszcz: 22,9g
Węglowodany: 11,2g
You must belogged in to post a comment.