BATONY ORZECHOWE BEZ PIECZENIA

czwartek, 29 marca 2018

Jeśli jeść słodycze to tylko te wartościowe i takie które powstały z naturalnych składników! Mamy dla Was przepis na batoniki z masła orzechowego. Nie wymagają pieczenia i są bardzo proste w przygotowaniu. Masło orzechowe to absolutny niezbędnik w kuchni każdej aktywnie fizycznie osoby. To bogactwo zdrowych tłuszczy i całkiem niezłe źródło białka. Batoniki sprawdzą się doskonale jako przekąska około-treningowa. Przygotuj większą ilość i przechowuj w lodówce!

Czas przygotowania: 20min + czas chłodzenia

 

Składniki na 15 batoników:

Spód:

  • prażone orzeszki ziemne 1 ½ x szklanka,
  • wiórki kokosowe 2/3 x szklanka,
  • daktyle suszone 1 x szklanka,
  • olej kokosowy 2 x łyżka.

 

Górna warstwa:

  • masło orzechowe naturalne (w temperaturze pokojowej) 1 ½ x filiżanka,
  • olej kokosowy ½ x filiżanka,
  • syrop klonowy ¼ x filiżanka.

 

Polewa czekoladowa:

  • gorzka czekolada 80g,
  • domowe masło orzechowe ½ x filiżanka.

 

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze umieścić: orzeszki ziemne, posiekane wiórki kokosowe, daktyle i 2 łyżki oleju kokosowego, zmiksować na małych obrotach.
  2. Z masy uformować prostokąt i przenieść go na papier do pieczeniowy.
  3. W średniej wielkości miseczce wymieszaj domowe masło orzechowe, 1/3 szklanki oleju kokosowego i syropem klonowym.
  4. Górną warstwę wylać na spód i rozprowadzić delikatnie.
  5. Całość umieścić w lodówce na około 1 godzinę.
  6. Przygotuj polewę: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali dodać do niej masło orzechowe.
  7. Wcześniej przygotowaną masę, polać masłem orzechowym i wstawić do lodówki aż do czasu zestalenia składników.
  8. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, pokroić je w prostokąty.
  9. Batony spożywać od razu lub przechowywać w lodówce.
  10. SMACZNEGO!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji (1 batonik):

Energia: 275,2kcal
Białko: 6,3g
Tłuszcz: 22,9g
Węglowodany: 11,2g