AROMATYCZNE JAJKA Z BAKŁAŻANEM…

Jajka zapiekane w sosie bakłażanowo - pomidorowym...

środa, 22 czerwca 2016

Nie musisz wyjeżdżać daleko, aby cieszyć się na co dzień smaczną i zdrową kuchnią śródziemnomorską. Pewne jej sztandarowe elementy takie jak oliwa z oliwek, bakłażany czy pomidory możesz przenieść do każdego posiłku. Zamień codzienną jajecznicę w pyszne aromatyczne danie wprost z nad basenu Morza Śródziemnego!

Bakłażan…Bakłażan to warzywo wprost idealne dla osób dbających o linię. W 100g tego warzywa znajduje się zaledwie 20kcal! Poza niską kalorycznością, bakłażany są źródłem błonnika, magnezu i potasu, a ponadto zawierają witaminę C, A i witaminy z grupy B. Pomidory dostarczą Ci likopenu – antyoksydantu o udowodnionych właściwościach antynowotworowych, a oliwa z oliwek niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chili i ostra papryka podkręci Twój metabolizm. Jajka zapiekane z bakłażanem i pomidorami to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się i mocno trenujących.

Czosnek…Czosnek ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Redukuje stany zapalne i wg niektórych naukowców obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo spożywanie czosnku wspiera emitowanie siarkowodoru, który jest silnym przeciwutleniaczem, zwiększającym przepływ krwi. Siarkowodoru nie znajdziesz w innych produktach spożywczych, co jest jednym z powodów, dla których wiele osób stosuje dietę zawierającą czosnek, by zapobiec chorobom serca i nowotworom.
Czosnek, jako przyprawa występuje w formie suszonych płatków lub proszku, lecz nic nie działa tak dobrze dla zdrowia jak świeże ząbki czosnku. Większość korzyści dla zdrowia płynie z allicyny, związku, który powstaje, gdy czosnek miażdżymy, kroimy lub przeżuwamy, jeśli ktoś jest na tyle szalony by żuć surowe ząbki czosnku. Allicyna jest obecna również w suplementach czosnku, lecz nie w czosnku w formie sproszkowanej. Czy to znaczy, że proszek czosnkowy jest bezużyteczny? Nie, to nadal silny przeciwutleniacz, choć już nie tak potężny jak w nieprzetworzonej formie.
Ciekawostka: gotowany czosnek ma takie same potężne możliwości zapobiegania nowotworom, jak surowa forma, jeśli tylko wiesz jak go przygotować. Gotując go od razu po posiekaniu lub zmiażdżeniu, allicyna nie ma możliwości się uformować. Kluczem jest, by pozostawić posiekany czosnek na co najmniej 10 minut, a najlepiej około 40 minut przed gotowaniem.