AMARANTUSOWE GOFRY…

AMARANTUSOWE GOFRY…

AMARANTUSOWE GOFRY… 300 450 admin

Amarantus, to niezwykle wartościowe zboże, które obecnie cieszy się dużą popularnością. Jest on dobrym substytutem, który warto wykorzystać jeśli nie możesz spożywać tradycyjnych mąk na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta. Ponadto amarantus to bogactwo żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak), zawiera sporą porcję białka, a produkty z na bazie mąki z amarantusa trawią się dużo łatwiej niż te przygotowane np. z pszenicy.
Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana "złotą jagodą". Malutki owoc miechunki to skarbnica witamin i składników mineralnych – witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.
Do ciasta na gofry dodaliśmy także płatki jaglane nasiona chia i banana, co sprawia, że są bardzo sycące bogate w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwyższy czas wyjąć swoją gofrownicę z szafy i przygotować tę pyszną przekąskę, która sprawdzi się idealnie zwłaszcza po ciężkim treningu.

Składniki na 2 porcje:
Gofry:

  • Mąka z amarantusa ¼ x szklanka,
  • Płatki jaglane ¼ x szklanka,
  • Nasiona chia 1 x łyżka,
  • Banan 1 x sztuka,
  • Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • Soda oczyszczona ½ x łyżeczka,
  • Cynamon ¼ x łyżeczka,
  • Cukier trzcinowy 1 x łyżeczka,
  • Olej kokosowy 2 x łyżka,
  • Mleko migdałowe ¼ x szklanka,
  • Owoce miechunki jadalnej 5 sztuk 

Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania gofrów wymieszać w misce.
2. Otrzymaną masę przelać do nagrzanej gofrownicy i upiec gofry.
3. Gofry podawać z pokrojoną miechunką lub innym ulubionym owocem.
4. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 385 kcal,
Białko: 7,7g,
Tłuszcz: 18,4g,
Węglowodany: 48,8g,