Amarantus, to niezwykle wartościowe zboże, które obecnie cieszy się dużą popularnością. Jest on dobrym substytutem, który warto wykorzystać jeśli nie możesz spożywać tradycyjnych mąk na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta. Ponadto amarantus to bogactwo żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak), zawiera sporą porcję białka, a produkty z na bazie mąki z amarantusa trawią się dużo łatwiej niż te przygotowane np. z pszenicy.
Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana "złotą jagodą". Malutki owoc miechunki to skarbnica witamin i składników mineralnych – witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.
Do ciasta na gofry dodaliśmy także płatki jaglane nasiona chia i banana, co sprawia, że są bardzo sycące bogate w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwyższy czas wyjąć swoją gofrownicę z szafy i przygotować tę pyszną przekąskę, która sprawdzi się idealnie zwłaszcza po ciężkim treningu.
Składniki na 2 porcje:
Gofry:
- Mąka z amarantusa ¼ x szklanka,
- Płatki jaglane ¼ x szklanka,
- Nasiona chia 1 x łyżka,
- Banan 1 x sztuka,
- Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
- Soda oczyszczona ½ x łyżeczka,
- Cynamon ¼ x łyżeczka,
- Cukier trzcinowy 1 x łyżeczka,
- Olej kokosowy 2 x łyżka,
- Mleko migdałowe ¼ x szklanka,
- Owoce miechunki jadalnej 5 sztuk
Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania gofrów wymieszać w misce.
2. Otrzymaną masę przelać do nagrzanej gofrownicy i upiec gofry.
3. Gofry podawać z pokrojoną miechunką lub innym ulubionym owocem.
4. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 385 kcal,
Białko: 7,7g,
Tłuszcz: 18,4g,
Węglowodany: 48,8g,
You must belogged in to post a comment.