Przepisy

WOŁOWINA DUSZONA W CIEMNYM PIWIE

WOŁOWINA DUSZONA W CIEMNYM PIWIE 1550 650 admin

Czas przygotowania: 2,5godziny

Składniki na 4 porcje:
wołowina na gulasz 500g,
olej rzepakowy 1 x łyżka,
boczek wędzony 100g,
cebula 2 x sztuka,
sól morska, świeżo mielony pieprz,
ziele angielskie,
suszony tymianek,
mąka 3 x łyżka,
bulion wołowy 250 ml,
musztarda 3 x łyżeczka,
ciemne piwo 400ml,
liście laurowe 2 x sztuka.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlać olej i smażyć boczek aż stanie się chrupiący.
2. Dodać posiekaną cebulę i jeszcze kilka minut smażyć na małym ogniu.
3. Dodać zmielone ziele angielskie i tymianek, pokrojoną wołowinę i zamieszać aby składniki pokryły mięso.
4. Bulion wymieszać z musztardą, zalać płynem mięso.
5. Dodać piwo, delikatnie aby się nie pieniło. Wymieszać, zagotować, dodać liście laurowe i pieprz.
6. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2h pod przykryciem.
7. Sos można zagęścić mąką (2 łyżki mąki wymieszaj z ¼ sosu i wlej do sosu delikatnie mieszając).
8. SMACZNEGO!

Gulasz doskonale smakuje z piure ziemniaczanym, kaszą, warzywami lub pieczywem.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 554kcal
Białko: 40g
Tłuszcz: 35g
Węglowodany: 12g

 

ALTERNATYWA DLA ŁAKOMCZUCHÓW…

ALTERNATYWA DLA ŁAKOMCZUCHÓW… 1550 650 admin

Odmładzające kakao…Kakao wykazuje wiele cudownych właściwości. Naukowcy z Hiszpanii udowodnili, że kakao może chronić nas przed nowotworami, w tym przed rakiem jelita grubego. Ten sam produkt spowalnia procesy starzenia i regeneruje nasz materiał genetyczny w komórkach ciała. Dzięki temu nowe, zregenerowane komórki funkcjonują prawidłowo i żyją dłużej. To przekłada się korzystnie na nasze zdrowie. Wszystko dzięki zawartym w kakao substancjom – flawonoidami. To właśnie one chronią przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Inne przeciwutleniacze wpływają na kondycję naszej skóry, która jest dłużej młoda, gładka i jędrna. Szczególne efekty regularnego spożywania kakao widać na skórze suchej i zmęczonej, która staje się nawilżona i promienna.

Mrożone owoce…Wiele osób sceptycznie podchodzi do mrożonych owoców, uważając je za coś gorszego. W rzeczywistości, dużo zdrowiej jest sięgnąć po garść mrożonych malin, które zostały zebrane w czasie sezonu i szybko zamrożone, niż wybierać importowane truskawki szklarniowe. Owoce uprawiane w szklarniach przez cały rok nie mają w sobie tylu witamin i minerałów, co te z sezonowych zbiorów. Wszystko przez naturalne środowisko tych drugich, odpowiednią ilość naturalnych promieni słonecznych i temperaturę. Gdy następnym razem będziecie rozważać, czy warto dodać mrożone maliny do shake’a nie myślcie, tylko to zróbcie.

Odkwaszające buraki…Pieczone lub gotowane buraki rzeczywiście mają dość wysoki indeks glikemiczny, ale sami wiecie, że np. po treningu jest to wskazane. Inną zaletą buraków jest zdolność do odkwaszania organizmu. Zawarte w nich minerały mają odczyn zasadowy i po dostaniu się do kwaśnego środowiska w naszym organizmie, neutralizują pH. Zmiany odczynu pH naszego ustroju są w zupełności normalne i niwelowane przez odpowiednie substancje zapobiegające dużym wahaniom pH. Ale źle zbilansowana dieta może doprowadzić do takich zmian, że nasz bufor sobie nie poradzi. Najczęściej dotyczy to osób z dużą ilością białka i tłuszczu w diecie. Dodatek buraczków do shake’a nie tylko wzbogaci smak, ale zmniejszy zakwaszające działanie proszku proteinowego.

DOMOWY RAMEN

DOMOWY RAMEN 1550 650 admin

Dzisiejszy przepis, to prosta wersja Ramenu, podana z jajkiem i kapustą włoską oraz makaronem ryżowym.

Czas przygotowania: 2,5 godziny (podany czas obejmuje gotowanie bulionu).

Składniki na 6 porcji:
pierś z kurczaka 500g,
jajka 6 x sztuka,
marchewka 3 x sztuka,
pietruszka korzeń 1 x sztuka,
korzeń selera ½ x sztuka,
cebula 1 x sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
olej sezamowy 3 x łyżka,
sos sojowy 2 x łyżka,
korzeń imbiru – kawałek 2 cm,
papryczka chili 1 x kawałek 2 cm,
kapusta włoska 300g,
cebula dymka posiekana 3 x łyżka,
makaron ryżowy 200g.

Sposób przygotowania:
1. Mięso, marchewki, pietruszki, selera, cebulę i obrany czosnek włożyć do dużego garnka i zalać 1,5l zimnej wody.
2. Bulion gotować na małym ogniu około 2 godziny.
3. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, sos sojowy oraz papryczkę chili.
4. Jajka ugotować i pokroić na połówki.
5. Kapustę poszatkować i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym i sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem.
6. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Z ugotowanego bulionu wyjąć kurczaka i pokroić w plastry.
8. Do bulionu dodać zawartość patelni.
9. Do misek dodać porcję makaronu, podsmażoną kapustę, kawałki jajka, pokrojone warzywa, które gotowały się w bulionie i zalać szklanką gorącego bulionu.
10. Zupę posypać posiekaną cebulą dymką.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 352kcal
Białko: 29g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 35g

JAJKA NA KAŻDĄ PORĘ DNIA…

JAJKA NA KAŻDĄ PORĘ DNIA… 1550 630 admin

Jajka…Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko z wzorcowym składem aminokwasów i zawartością wielu składników mineralnych. Najważniejsze z nich to wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Elementy te są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a ich formy występujące w jaju są łatwo przyswajalne.

Szparagi…Szparagi są naprawdę wyjątkowe! W 100g zawierają zaledwie 18kcal i całą listę korzyści, które dostarczysz swojemu organizmowi. Szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta karotenu. Spożywanie szparagów zaleca się niemal wszystkim, a zwłaszcza kobietom w ciąży i karmiącym piersią (z uwagi na zawartość kwasu foliowego i wapnia). Dzięki tym pysznym zielonym warzywom nasza skóra, włosy i paznokcie staną się zdrowsze i piękniejsze. Dzięki wysokiej zawartości potasu, a niskiej sodu szparagi korzystnie wpływają na usuwanie nadmiaru wody z organizmu i obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkowo warto podkreślić, że szparagi z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i inuliny wspierają prawidłową funkcję jelit. Detoksykacyjne właściwości szparagów w połączeniu z usprawnianiem pracy jelit to niezwykle korzystne połączenie, które bardzo dobrze wspomagać będzie dietę odchudzającą.

Bataty…Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to bulwy rośliny z rodziny powojowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Największe okazy ważą nawet 3 kg, choć większość osiąga masę ok. 300 g. Bataty nie występują dziko w przyrodzie, znane są jedynie uprawiane odmiany o zróżnicowanym kolorze i kształcie. Słodkie ziemniaki podobnie do zwykłych zawierają skrobię, ale dostarczają więcej błonnika i białka. Bataty to także źródło witaminy A i beta-karotenu, które rozpuszczają się w tłuszczach i tylko po dodaniu oliwy mogą zostać wchłonięte w naszym układzie pokarmowym. Słodkie ziemniaki dostarczają też składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i potasu, a 100 g bulwy dostarcza 86 kcal.

PEŁNOZIARNISTE GOFRY Z JAGODAMI…

PEŁNOZIARNISTE GOFRY Z JAGODAMI… 1550 650 admin

Takie zestawienie to świetna kompozycja. Nie chodzi wyłącznie o walory smakowe, ale korzyści płynące ze spożywania właśnie tych produktów.

Siła nr 1: jagody

Jagody są bogatym źródłem antyoksydantów. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów, starzenie się skóry, a także powstanie stresu oksydacyjnego po wysiłku fizycznym. By organizm wrócił do równowagi potrzebuje przeciwutleniaczy, np. polifenoli, witaminy A, B1, B2, C i PP. W jagodach znajdują się też składniki prozdrowotne; wapń, żelazo, miedź, fosfor i potas. Potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi i usprawnia pracę serca. To także minerał, którego niedobór może objawiać się nierównym tentem, czy bolesnymi kurczami mięśni.

Siła nr 2:

błonnikO błonniku pewnie już bardzo dużo wiecie. Od kilku lat specjaliści skutecznie wbijają nam do głowy, jak ważne jest zjadanie minimum 25 g włókna pokarmowego dziennie. A mimo to wiele osób ciągle nie zapewnia sobie tej ilości. Wystarczy wzbogacić dietę w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Nawet, gdy masz ochotę na słodkie śniadanie możesz je przygotować w zdrowszy sposób.

Przez stulecia doskonalono proces oczyszczania zbóż. Ceniono mąkę białą, lekką i gładką, a ciemny chleb żytni był pokarmem skazańców. Jednak w XX wieku udowodniono, że usuwanie łupin, a co za tym idzie zawartego w nich błonnika, jest skorelowane z wieloma chorobami. Do dziś Japonia to kraj z największym odsetkiem zachorowalności na nowotwory końcowego odcinka jelita grubego. Wykazano, że winowajcą jest tradycyjna kuchnia. Duża ilość ryb i owoców morza chroni układ krążenia, ale biały ryż pozbawiony błonnika i brak innych zbóż w diecie sprzyja rozwojowi raka. Poza tym włókno pokarmowe jest bardziej sycące i powoduje, że zjedzone porcje będą mniejsze, co jest istotne, gdy próbujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

PROTEINOWE MASŁO ORZECHOWE…

PROTEINOWE MASŁO ORZECHOWE… 1550 650 admin

Wpływ orzeszków ziemnych na cholesterol… Orzechy ziemne to w rzeczywistości nasiona rośliny należącej do rodziny bobowatych. Są kuzynami fasoli, grochu i innych strączków. Charakteryzują je specyficzne owoce – strąki. Po przekwitnięciu szypułki kwiatów wydłużają się i kierują ku ziemi, wpychając w nią strąk z nasionami. Tam dojrzewają orzeszki i stąd pochodzi ich nazwa. Kiedyś były przysmakiem Indian na terenie obecnej Brazylii, a w Polsce zdobywają swoich fanów od XX wieku. I słusznie, bo naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie orzechów arachidowych powoduje obniżenie cholesterolu i frakcji LDL we krwi, jeśli ich poziom był za wysoki. Co ciekawe, obróbka fistaszków nie miała żadnego wpływu na ich działanie. Jedzenie surowych, prażonych czy w formie masła orzechowego nie ma znaczenia w pozytywnym działaniu na nasz cholesterol, a jego poziom spada do normy. Dlatego przygotuj składniki i uzbrój się w odrobinę cierpliwości, by zmiksować orzeszki blenderem na gładką masę.

Alergia… Należy pamietać, że orzechy arachidowe mogą wywoływać reakcje alergiczne i w niektórych przypadkach kończące się nawet wstrząsem anafilaktycznym. Uczulają przede wszystkim białka znajdujące się w nasionach, głównie albuminy. Nie ma dokładnych danych o ilości alergików, ale podejrzewa się, że co 10 atopik może być nadwrażliwy na orzeszki ziemne. Jeśli nie jesteście pewni produktów, które was alergizują, powinniście ostrożnie wprowadzać orzeszki do diety.

WRAPY Z GRILOWANĄ CUKINIĄ I MIĘTOWĄ RICOTTĄ

WRAPY Z GRILOWANĄ CUKINIĄ I MIĘTOWĄ RICOTTĄ 1550 650 admin

Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki na 1 porcję:

Tortilla pełnoziarnista 1 x placek,
Cukinia 150g,
Oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka).,
Pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie,

Miętowa ricotta:
Ser ricotta 80g,
Jogurt naturalny 2 x łyżka,
Listek mięty,
Prażone nasiona słonecznika 1 x łyżeczka,
Miód ½ x łyżka,

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj i obierz a następnie pokrój w słupki.
2. Przygotuj patelnię grillową, posmaruj ją oliwą i dobrze rozgrzej.
3. Na rozgrzanej patelni połóż cukinię pokrojoną w słupki i grilluj kilka minut.
4. Pod koniec dopraw cukinię solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
5. Przygotuj miętową ricottę. Wszystkie wymienione składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę.
6. Placek tortilli posmaruj miętową ricottą i ułóż grillowaną cukinię a następnie zawiń w dowolny sposób.
7. Spożywaj od razu lub zawiń w folię aluminiową i zabierz ze sobą do pracy, szkoły lub gdziekolwiek zechcesz
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 415kcal,
Białko: 12,6g,
Tłuszcz:1 8g,
Węglowodany: 53,5g,

Do przygotowania wrapa możesz skorzystać z gotowych tortilli pełnoziarnistych, lub jeśli masz trochę więcej czasu i chęci możesz przygotować ją samodzielnie. Poniżej zamieszczam informację jak przygotować placek gryczany bez glutenu!

Placek gryczany:

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej,
2 jajka,
Szklanka mleka roślinnego,
1 szklanka wody gazowanej,
Sól ½ x łyżeczka,
Olej rzepakowy 3 x łyżka,

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie wymienione składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę na bok do połączenia się składników.
2. Rozgrzej dobrze patelnię teflonową i usmaż placki po kilka minut z każdej strony.
3. Usmażone placki gryczane możesz wykorzystać zamiast tradycyjnych tortilli.
4. SMACZNEGO!

ZIELONY ZASTRZYK ENERGII

ZIELONY ZASTRZYK ENERGII 1550 650 admin

Zielona barwa koktajlu to zasługa niezwykle cennego pod względem zawartości witamin i składników mineralnych warzywa – jarmużu. Jest on bardzo dobrym źródłem witaminy K, odpowiadającej za krzepnięcie krwi i prawidłową gospodarkę wapniową. Jednak to nie wszystkie zalety jarmużu. Na tle innych warzyw zawiera rekordową ilość wapnia (150mg/100g produktu)! Ponadto, to zielone warzywo to również źródło witaminy C i żelaza, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Zielony koktajl z jarmużem masłem orzechowym i owocami to również bardzo dobry pomysł na posiłek po treningu. Wystarczy, że dodasz do niego miarkę odżywki z koncentratem białek serwatkowych np. o smaku bananowym (w celu wzbogacenia koktajlu w łatwo dostępne dla organizmu białko).

Czas przygotowania: 5 minut,

Składniki na 2 porcje:

Posiekane liście jarmużu bez łodyg 2 x szklanka,
Banan 1 x średnia sztuka,
Jogurt grecki ¾ x szklanka,
Mleko migdałowe ¾ x szklanka,
Ananas pokrojony na kawałki ¼ x szklanka,
Masło orzechowe 2 x łyżka,
Miód 1 x łyżeczka.

Sposób przygotowania:

1. W misie blendera umieścić kolejno: jarmuż, mleko migdałowe, banana, jogurt, ananasa, masło orzechowe i miód.
2. Całość zmiksować na gładki koktajl.

Wskazówki:

Do przygotowania koktajlu można wykorzystać zamrożone owoce. Najlepiej pokroić je na kawałki i w takiej formie umieścić w zamrażalniku.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 319kcal
Białko:7,65g
Tłuszcz: 13,6g
Węglowodany: 47,4g

 

PROTEINOWE LODY JAGODOWE…

PROTEINOWE LODY JAGODOWE… 1550 650 admin

Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszystą konsystencję, dodaj podczas miksowania gumę ksantanową i po 1h mrożenia zacznij mieszać masę, najlepiej co 30 minut. Wystarczy, że wyciągniesz pojemnik z zamrażarki, weźmiesz drewnianą łyżkę, trzepaczkę lub szpatułkę silikonową, szybko spulchnisz lody i dalej będziesz je schładzać. Wszystko należy powtórzyć minimum 4 razy. Wytrwali smakosze mogą się pokusić na dłuższe mrożenie i mieszanie masy mikserem. A bardziej niecierpliwi już po 2h samego mrożenia mogą zjeść lody przypominające bardziej semifreddo.

Składniki:

  • 100g serka wiejskiego
  • ½ zamrożonego banana
  • 1/3 szklanki zamrożonych jagód
  • 2-3 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj owoce na jednolitą, gładką masę za pomocą blendera lub robota kuchennego.
  • Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż uzyskasz aksamitna konsystencję..
  • Włóż do zamrażarki na 2-3 godziny (możesz mieszać co 30 minut).
  • Podawaj z dodatkami, np. podgrzanym masłem orzechowym, prażonymi wiórkami kokosowymi, czy owocami.

Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 187,8 kcal
Białka: 14 g
Tłuszcze: 5,1 g
Węglowodany: 23,7 g

Uwagi:
By uzyskać słodszy smak możesz dodać słodzików, ksylitolu lub cukru. Dodając naturalną gumę ksantanową uzyskasz gęstszą konsystencję, a lody stana się bardziej sycące.

PIECZONY DORSZ PEŁEN SMAKU

PIECZONY DORSZ PEŁEN SMAKU 1550 650 admin

Przygotuj marynatę z oliwy i ziół, natrzyj nią rybę i włóż na noc do lodówki. Gdy wrócisz do domu po ciężkim dniu, wystarczy włożyć ją do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowaną rybę zaproponowaliśmy z brązowym ryżem bogatym w błonnik i składniki mineralne oraz gotowaną kukurydzą.
Taki posiłek powinien obowiązkowo zagościć w menu osób trenujących. W 1 porcji znajduje się aż 33,5g białka!

Czas przygotowania: 20 minut.
Czas nie uwzględnia marynowania ryby. Dorsza najlepiej pozostawić w marynacie na noc.

Składniki na 2 porcje:

Papryka słodka 1 x łyżeczka,
Papryka ostra 1 x łyżeczka,
Suszona pietruszka 1 x łyżeczka,
Oregano 1 x łyżeczka,
Chili pieprz cayenne ½ x łyżeczka,
Czosnek 1 x ząbek (przeciśnięty przez praskę),
Kminek ½ x łyżeczka,
Sól ½ x łyżeczka,
Świeżo mielony pieprz ½ x łyżeczka,
Oliwa z oliwek 2 x łyżka,
Polędwica z dorsza 350g,
Masło 1 x łyżka,
Sok z limonki 2 x łyżka,
Ryż brązowy 100g,
Kukurydza gotowana lub gotowany groszek 100g.

Sposób przygotowania:

1. W małej misce wymieszać wszystkie wymienione przyprawy, czosnek dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
2. Dorsza podzielić na dwie równe części. Każdy z filetów natrzeć mieszanką z oliwy i ziół.
3. Filety z dorsza umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę najlepiej pozostawić na noc.
4. Piekarnik rozgrzać do 180°C i przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Na blaszce ułożyć zamarynowane filety.
6. Rybę piec przez około 15 minut.
7. W międzyczasie przygotować mały rondelek, rozpuścić w nim masło i dodać sok z limonki.
8. Ryż brązowy ugotować według przepisu na opakowaniu.
9. Kukurydzę ugotować.
10. Na talerzu ułożyć upieczoną rybę polaną masłem limonkowym, ryż i kukurydzę.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 525,5kcal
Białko: 33,5g
Tłuszcz: 23,1g
Węglowodany: 46,6g

 

PIECZONA RYBA…

PIECZONA RYBA… 1550 650 admin

Zawarte w nich kwasy Omega 3 wspomagają pracę układu krążenia, działają przeciwzapalnie i hamują proces starzenia naszego organizmu. To właśnie tłuste ryby morskie takie jak łosoś mają ich najwięcej. Sos na bazie bazylii i pomidorów to również źródło cennych dla naszego zdrowia substancji. Likopen zawarty w pomidorach ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Bazylia, to bardzo aromatyczna włoska przyprawa, która razem z oliwą z oliwek i pomidorami tworzy idealne połączenie smakowe. Jednak warto pamiętać, że bazylia to nie tylko wspaniały aromat i smak ale także wartościowy pod względem właściwości zdrowotnych składnik diety. Okazuje się że, bazylia wykazuje działanie hipoglikemizujące – czyli w uproszczeniu mówiąc może wspomagać obniżanie za wysokiego poziomu „cukru we krwi”. Jest to cenna informacja, dla wszystkich osób chorujących na cukrzycę, ale i nie tylko. Substancje aktywne zawarte w bazylii mogą przynieść wiele korzyści wszystkim pragnącym poprawić estetykę sylwetki, ze względu na fakt iż wpływają korzystnie na poprawę wrażliwości insulinowej.
Aby prezentowane przez nas danie było kompletne pod względem składników odżywczych i nadawało się jako lunch lub kolacja to koniecznie pamiętaj, aby spożyć dodatkowo także kaszę i porcję świeżych warzyw w postaci ulubionej sałatki.

Składniki na 4 porcje:

  • Filet z łososia 400g,
  • Oliwa z oliwek 15g,
  • Sól 1 x szczypta,
  • Świeżo mielony pieprz ½ x łyżeczka,

Sos z pomidorów:

  • Duże dojrzałe pomidory 3 x sztuka,
  • Posiekana świeża bazylia 3 x łyżka,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Szalotka posiekana 1 x łyżka,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki: kasza pęczak 150g lub soczewica,


Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2. Umyte i osuszone filety z łososia skropić oliwą i posypać przyprawami.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć kawałki łososia skórą w dół.
4. Rybę piec przez około 8 minut.
5. Pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
6. Tak przygotowaną mieszanką z pomidorów i przypraw polać rybę i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
7. Pieczonego łososia spożywać z ugotowaną kaszą i dowolną ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 506kcal,
Białko: 48,6g,
Tłuszcz: 19,1g,
Węglowodany: 26,6g,

DOBRA RYBA – DORSZ… Świąteczna alternatywa

DOBRA RYBA – DORSZ… Świąteczna alternatywa 1550 650 admin

Jeśli wydaje Ci się, że dania gotowane na parze są nudne i niesmaczne koniecznie wypróbuj nasz przepis, a na pewno zmienisz zdanie!

Dorsz… Dorsz to chuda i niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Spożycie około 100g dorsza pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na selen i około 30% przeciętnego zapotrzebowania na białko. Ponadto dorsz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D3, której niedobory są często obserwowanym problemem w naszej populacji. Prezentowana potrawa doskonale sprawdzi się w diecie dzieci i osób starszych u których niedobory witaminy D3 są najczęstsze. Dodatkowo, ryba zwiera cenne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które wzmocnią naszą odporność, poprawią koncentrację i regenerację po treningu.

Groszek zielony…Groszek nie musi być nudny, czy standardowo podany z marchewką. Zielony groszek to znienawidzone warzywo wśród dzieci, a jego zła sława, podobnie jak szpinaku, pochodzi z nieodpowiedniej obróbki kulinarnej. Zaletą zielonego groszku jest lekkostrawność. Groszek ze wszystkich roślin strączkowych trawi się najszybciej i nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Groszek może łagodzić objawy menopauzy, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Minerały w nim zawarte takie jak magnez, żelazo, wapń, kobalt czy fluor usprawniają pracę organizmu. Potas przeciwdziała udarowi mózgu, a razem z sodem dbają o równowagę kwasowo-zasadową.