Polacy spożywają setki kilogramów nabiału rocznie. Wszystkie te spożyte ilości mleka mogą również dodawać nieco zbędnych kilogramów w obwodach twojego ciała.
Chociaż nabiał smakuje świetnie, problem polega na tym, że nasz organizm i układ trawienny nie dostosowały się w drodze ewolucji do przetwarzania produktów mlecznych pochodzących od krowy. Ewoluowaliśmy jako poszukiwacze, spacerując i odnajdując pożywienie mające swoje źródło w ziemi – jadalne korzonki, rośliny, owoce i warzywa. Czasem naszym przodkom udało się złapać zwierzę, by mogli pożywić się mięsem.
Produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego mają wspaniały smak i są dobrym źródłem wapnia. Niestety istnieją pewne zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem nabiału.
- Powinieneś natychmiast zrezygnować z nabiału, jeśli masz problemy ze stanami zapalnymi
Naukowcy obwiniają galaktozę, cukier prosty występujący w mleku, który wywołuje stres oksydacyjny oraz stany zapalne niskiego stopnia, o to, że dają początek różnym schorzeniom.
Choroby zapalne jak reumatoidalne zapalenie stawów, astma, egzema lub zapalenie okrężnicy mogą być bezpośrednio powiązane ze spożywaniem nabiału. Dobrą wiadomością jest to, że prosta zmiana diety może naprawić problem.
- Powinieneś natychmiast zrezygnować z nabiału, jeśli masz objawy alergii
Tak samo jak w przypadku każdej alergii sezonowej, tak i w tym przypadku twój układ odpornościowy próbuje zwalczyć pojawiający się alergen.
Jeśli masz poniższe objawy i regularnie spożywasz nabiał, oznacza to, że możesz być na niego uczulony:
* Wrażliwa skóra
* Swędząca skóra
* Trądzik
* Zaczerwieniona skóra z przebarwieniami, szczególnie na twarzy
* Zatkany nos i zatoki
* Kaszel powodowany łaskotaniem w gardle
* Kaszel z flegmą
* Świąd języka, ust, dziąseł, gardła