Witamina D to unikalna witamina syntetyzowana w ludzkim organiźmie pod wpływem światła słonecznego z substancji pochodzących z cholesterolu. Przez większość roku nie ma problemu z ekspozycją ciała na słońce, dlatego w tym czasie nie grożą nam niedobory, niestety okres zimowy bardzo ogranicza nasz dostęp do witaminy D.
Dodatkowo do pogorszenia produkcji witaminy D przyczynia się zanieczyszczenie środowiska, ciągłe przebywanie w budynkach, samochodach, środkach komunikacji. Nawet zakupy robimy w zamkniętych galeriach…
Może to prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Niedobór witaminy D jest łączony z zespołem metabolicznym, czyli otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2 i wieloma innymi powikłaniami.
Pomóż sobie, dostarczając odpowiednią ilość witaminy D z jej naturalnych źródeł. Pamiętaj, by każdego dnia zjeść chociaż jeden z 5 poniższych produktów:
1. RybyRyby to zdecydowanie najlepsze źródło witaminy D. Nie każda zawiera jednakowo dużą dawkę, dlatego warto sięgać po te najbogatsze:
- Łosoś – obecnie uważa się go za najlepsze źródło witaminy D. Znajduje się w nim aż 1400 j.m.
- Tuńczyk – W przypadku tuńczyka zawartość witaminy D zależy od gatunku. W 100 g surowej ryby znajduje się od 69 j.m. do 227 j.m. Steak z tuńczyka nie jest u nas zbyt popularny, ale wybierając puszkę ryby w sosie własnym dostarczysz sobie 181 j.m.
You must belogged in to post a comment.