ZROZUMIEĆ BŁONNIK…

Przyjazny dla układu pokarmowego odkurzacz...

czwartek, 12 Styczeń 2017

Zaletą pokarmów bogatych w błonnik jest czas jaki musisz poświęcić na przeżucie i jedzenie, czyli w efekcie czujesz się pełniejszy na dłużej. Błonnik jest głównym inhibitorem żołądka. Oznacza to, że dzięki niemu spowalnia się opróżnianie żołądka na rzecz jelita cienkiego. Im dłużej jedzenie znajduje się w żołądku, tym dłużej czujesz się syty. Przykładem tego fenomenu może być kuchnia chińska. Wszyscy wiemy, że już 20 minut po zjedzeniu posiłku tego typu znów czujesz się głodny. Dlaczego? Biały ryż! Ryż najczęściej pozbawiony jest błonnika i przechodzi przez żołądek do jelita cienkiego w ekspresowym tempie, a uczucie sytości trwa bardzo krótko.
Poprzez opóźnianie opróżniania żołądka, błonnik pomaga również kontrolować poziom glukozy we krwi. Duże wahania stężenia glukozy mogą wywoływać odpowiadające im wahania poziomu insuliny. To wpływa na uczucie głodu – w sposób bardzo negatywny. Gwałtowny spadek stężenia glukozy we krwi wywołuje apetyt na węglowodany (dlatego nigdy nie należy chodzić do sklepu przed posiłkiem!).

Zdrowie układu trawiennego… Jelita zbudowane są z mięśni gładkich i podobnie jak mięśnie klatki piersiowej, barków czy nóg, czerpią korzyści z regularnych ćwiczeń. Błonnik zapewnia środki potrzebne do „treningu” przewodu pokarmowego. Dieta pozbawiona błonnika będzie źle wpływać na zdrowie jelit, tak samo jak brak ruchu spowoduje zwiotczenie i osłabienie całego ciała.
By przetransportować jedzenie przez układ trawienny, gładkie mięśnie tworzące przewód pokarmowy muszą zaciskać się do środka przepychając pokarm w czynności zwanej perystaltyką.
Pożywienie o niskiej zawartości błonnika nie przechodzi przez (nawet puste) przewody pokarmowe tak łatwo. By przepchnąć pokarm, potrzeba dość dużego ciśnienia. Wyobraź sobie, że starasz się wycisnąć ostatnie resztki pasty do zębów z tubki – to prawdziwe wyzwanie! Błonnik sprawia, że żywność przechodzi przez układ trawienny dużo łatwiej i przy znacznie mniejszym ciśnieniu. Łatwy transport pokarmu i skrócony czas trwania całego procesu (czas od spożycia do wydalenia) mają istotny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego i zapobiegają występowaniu choroby uchyłkowej jelit. To bolesny stan chorobowy, w którym w ściankach jelit rozwijają się pełne bakterii wybrzuszenia. Spożywając odpowiedni rodzaj błonnika, ciśnienie w jelitach zachowane jest na minimalnym poziomie, dzięki czemu znacząco zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju tej nieprzyjemnej choroby.

Wystarczająca ilość… Spożywanie odpowiedniej ilość błonnika pochodzenia naturalnego jest bardzo ważne. Niestety często dla wygody stosujemy suplementy. Oczywiście zawierają one błonnik (np. otręby czy „psyllium husk” ), ale nie zapewniają innych korzyści w porównaniu z warzywami, owocami czy pełnymi ziarnami zbóż. Nadmierne poleganie na suplementach błonnika może doprowadzić do niedoboru witamin i minerałów. Najlepszym sposobem, by uzyskać wystarczającą ilość błonnika w diecie jest spożywanie naturalnej żywności. Potrawy bardziej rafinowane, jak białe pieczywo, biały ryż, makaron czy jedzenie przetworzone są ubogie w błonnik. Przy jedzeniu błonnika należy zawsze pamiętać o piciu dużej ilości wody.
Nasza rada – postaw na naturę!!! Poczujesz różnicę…