ZERWIJ Z KANAPKOWĄ RUTYNĄ

Jak w prosty sposób przygotować zbilansowany lunch

środa, 18 Kwiecień 2018

LUNCH-BOX NR 1: SAŁATKA ZE SZPIANKIEM JAJKIEM I POMIDORKAMI

Składniki na 1 porcję:

  • świeży szpinak 1 x garść,
  • pomidorki koktajlowe 5 x sztuka,
  • jajko ugotowane na twardo 2 x sztuka,
  • ocet balsamiczny ½ x łyżeczka,
  • oliwa z oliwek 1 x łyżka,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • chleb żytni na zakwasie 70g.

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo.
  2. Szpinak umyć i osuszyć.
  3. Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem i wlać do miski.
  4. Pomidorki pokroić na połówki, a cebulę na piórka.
  5. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do lunch-boxa.
  6. Spożywać z pieczywem.
  7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 443kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 24g
Węglowodany: 35g

 

LUNCHBOX NR 2: KASZA Z GRILLOWANYM TOFU I WARZYWAMI

Składniki na 1 porcję:

  • kasza jaglana ugotowana 100g,
  • tofu naturalne 80g,
  • cukinia ½ x sztuka,
  • papryka ½ x sztuka,
  • czosnek 1 x ząbek,
  • olej rzepakowy 1 x łyżka,
  • posiekana natka pietruszki 1 x łyżka,
  • prażone pestki dyni 10g,
  • sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać olej.
  2. Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  3. Dodać do tofu pokrojone warzywa i posiekany czosnek, chwilę podsmażać.
  4. Dodać trochę wody aby warzywa nie przywarły. Dusić do odparowania nadmiaru płynu.
  5. Doprawić i dodać kaszę jaglaną.
  6. Wymieszać i przełożyć do lunch-boxa.
  7. Posypać pestkami i posiekaną natką pietruszki.
  8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 408kcal
Białko: 17,5g
Tłuszcz: 24,2g
Węglowodany: 34,6g