Tym z czego nie zdaje sobie sprawy przeciętna osoba jest fakt, że ekologiczne odżywianie bez rujnowania miesięcznego budżetu to tylko kwestia wyboru odpowiedniej strategii. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci zwiększyć ilość żywności ekologicznej w codziennej diecie…
Przygotowuj swoje posiłki… To może wydawać się oczywiste, przygotowywanie posiłków od podstaw nie tylko pozwoli zaoszczędzić pieniądze, lecz także daje pełną kontrolę nad tym co trafia na twój talerz. To oznacza, że należy trzymać się z daleka od półproduktów i wcześniej przygotowanych dań (pierogi, surówki, sałatki etc.), które wystarczy podgrzać, lub tylko odpakować z hermetycznej folii. Zamiast kupować ekologiczną sałatkę, kup składniki i przygotuj ją sam. Będziesz pewny w 100% jaki ma skład…
Kupuj mrożone produkty w większych ilościach… Mrożone warzywa są zazwyczaj tańsze, niż ich świeże odpowiedniki, ale są równie bogate w składniki odżywcze, ponieważ są mrożone od razu po zebraniu i nie zostają narażone na działanie powietrza, wilgoci i czasu. Kupowanie większych ilości oszczędza twoje pieniądze i czas, lecz uważaj na warzywa przesadnie tanie, oraz już myte, lub krojone. W nadchodzących miesiącach będzie najlepszy czas na zapełnienie twojej zamrażarki zdrową żywnością…
Dowiedz się, które produkty powinieneś kupować organiczne? Niektóre warzywa z produkcji ekologicznej są warte wydania dodatkowych pieniędzy. Na przykład ziemniaki i warzywa liściaste są bardziej podatne na absorpcję szkodliwych substancji chemicznych, jak np. pestycydy i inne środki chemiczne stosowane do uprawy, a przykładowo cebula przeciwnie. Jeśli nie możesz sobie pozwolić w 100 % na na zakup żywności ekologicznej, staraj się przeznaczyć chociaż część budżetu na zdrowe jedzenie. Zacznij od ustalenia, które elementy twojej diety są najbardziej narażone na działanie szkodliwych substancji. To są właśnie produkty, które powinieneś zamienić w pierwszej kolejności.
Jedz mniej mięsa !!! Mięso jest stosunkowo drogie, więc jeśli zmniejszysz ilość jego spożycia możesz znacznie obniżyć koszty i pozwolisz na procentowe zwiększenie ekologicznych produktów w twojej diecie. Ograniczenie mięsa w posiłkach dobrze jest zastąpić produktami bogatymi w białko, jak np. jaja, soczewica, fasola, ciecierzyca, etc.
Wybieraj produkty bogate w wartości odżywcze !!! Jeśli masz ograniczone fundusze, będziesz chciał upewnić się, że wszystko co kładziesz na talerz, jest bogate w wartości odżywcze. Warzywa takie jak brokuły, marchew i kapusta są dobrym wyborem, ponieważ są nie tylko bogate w wartości odżywcze, lecz także zawierają błonnik, dzięki któremu czujesz się bardziej syty. Eliminujesz wówczas z diety tzw. puste kalorie i zapełniasz talerz zdrowym i wartościowym odpowiednikiem.
Warto ulepszać swoją dietę. Dzięki starannemu planowaniu będziesz zdrowszy bez rozbijania banku…

You must belogged in to post a comment.