WITAMINA D3 TO NIE TYLKO MOCNE KOŚCI!

WITAMINA D3 TO NIE TYLKO MOCNE KOŚCI!

WITAMINA D3 TO NIE TYLKO MOCNE KOŚCI! 1550 650 FitNow - studio treningów

Witamina D3 to nie tylko mocne kości! To także prawidłowa gospodarka wapniowo–fosforanowa, optymalne wydzielanie wielu hormonów, efektywna praca układu immunologicznego i szybkie zwalczanie stanów zapalnych.

 

  1. Witamina D3, a masa mięśniowa

Witamina D3 to mocne kości i… mocne mięśnie. Odpowiednio wysoki poziom witaminy D3 w organizmie spowalnia procesy rozpadu tkanki mięśniowej. Dbanie o utrzymanie optymalnego stężenia tego związku pomoże Ci chronić mięśnie i zmaksymalizować proces regeneracji oraz budowy nowych, silnych włókien mięśniowych.

Utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu witaminy D3 korzystnie wpływa także na wrażliwość insulinową oraz na poziom testosteronu. Oba te wymienione czynniki to dodatkowe elementy wpływające na rozwój muskulatury.

 

  1. W jaki sposób utrzymać optymalny poziom witaminy D3 w organizmie?

Po pierwsze zbadaj poziom D3.

Badanie stężenia witaminy D3 możesz wykonać w każdym punkcie diagnostycznym na życzenie i bez skierowania od lekarza. Zachęcam Cię do sprawdzenia poziomu tego związku w organizmie. Znając wynik w razie potrzeby możesz dobrać efektywną dawkę suplementacji. Wskaźnikiem jest wartość stężenia 25–hydroksywitaminy D, czyli kalcydiolu w surowicy. O deficycie witaminy D mówimy wtedy, gdy stężenie 25–hydroksywitaminy D we krwi, wynosi poniżej 20ng/ml (poniżej 50nmol/l). Optymalne stężenie mieści się w przedziale to 30–50ng/ml (75–125nmol/l).

 

Po drugie zażywaj umiarkowanych kąpieli słonecznych wiosną i latem. Naturalnym sposobem na zwiększenie puli tej witaminy w organizmie jest ekspozycja ciała na promieniowanie UV. Warto jednak pamiętać, że im jaśniejsza karnacja tym krócej należy przebywać na słońcu. Trzeba pamiętać o bardzo niebezpiecznym wpływie UV na ryzyko rozwoju raka skóry.

Zimą i jesienią warto sprawdzać stężenie witaminy D3 i w razie potrzeby włączać suplementację.

 

Po trzecie pamiętaj o źródłach pokarmowych witaminy D3.

 

Witamina D3 obecna jest również w produktach żywnościowych. Zimą, jesienią i wczesną wiosną włączaj do jadłospisu następujące produkty spożywcze:

  • jajka,
  • pełne mleko i produkty mleczne,
  • oleje roślinne,
  • sery dojrzewające,
  • ryby: łosoś, dorsz, tuńczyk śledź makrela,
  • wątróbka.

 

Pamiętaj także że do prawidłowego wchłaniania witaminy D3 z przewodu pokarmowego potrzebna jest pewna ilość tłuszczu. Jeśli stosujesz dietę ubogą w tłuszcz to możesz być narażony nie niedobór tej witaminy.

 

  1. Kto jest szczególnie narażony na niedobór witaminy D3?

    Do osób szczególnie zagrożonych głębokim niedoborem D3 zaliczyć należy:

    • Osoby starsze (po 70 roku życia).
    • Osoby o ciemnym zabarwieniu skóry – potrzebują znacznie dłuższych kąpieli słonecznych niż osoby z jaśniejszą karnacją.
    • Otyłość – nadmierna tkanka tłuszczowa u osób otyłych wychwytuje witaminę D3.
    • Osoby, u których przeważa praca na nocną zmianę.
    • Osoby cierpiące na chorzenia o podłożu autoimmunologicznym m.in.: celiakię, cukrzycę, chorobę Crohna, łuszczyca i inne.
    • Kobiety w ciąży, karmiące piersią.
  2. Bezpieczna dawka witaminy D3.

Dostępna literatura naukowa podaje, że bezpieczna najwyższa dawka suplementacyjna dla osoby dorosłej o prawidłowej masie ciała wynosi 4000 jednostek międzynarodowych/dobę. Kobiety w ciąży i karmiące również nie powinny przekraczać takiej dawki. W przypadku osób otyłych dawka suplementacji może być wyższa w zależności od stopnia otyłości od 4000 – 10 000 jednostek międzynarodowych na dobę.