WARTOŚCIOWE ŹRÓDŁA SIŁY…

Postaw na żywność dobrej jakości...

wtorek, 30 Lipiec 2019


2. Bakłażan… Bakłażan to idealny posiłek na około godzinę przed codziennym treningiem. Antyoksydanty dostarczane przez oberżynę pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które uwalniane są w czasie ćwiczeń. Rośliny te zawierają karotenoidy, które wspomagają profilaktykę wielu chorób.
Bakłażan – podobnie jak większość warzyw jest niskokaloryczny – 100 g zawiera zaledwie 20 kcal. Poza tym dostarcza potas, wapń i magnez oraz jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Witamin ma raczej niewiele, w tym skromne ilości witaminy C i A. Jednak istotnym aspektem jest fakt, iż fioletowo-niebieska skórka bakłażana zawiera unikalne związki fenolowe, posiadające niewątpliwie korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Do związków tych należą m.in. antocyjany, której charakteryzują się silnym potencjałem przeciwutleniającym.

3. Jogurt, Sery… Jogurty pełne są witamin z grupy B, które pomagają organizmowi w przemianie innych składników odżywczych w energię. Należy jednak wybierać jogurty niskotłuszczowe. Dodaj orzechy, by otrzymać zdrową, energetyczną przekąskę. Probiotyki zawarte w jogurtach wspierają również zdrowie układu odpornościowego.
Ser zawiera wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości. Wapń jest także zaangażowany w funkcjonowanie mięśni i nerwów, a także pomaga utrzymać ilość tkanki tłuszczowej na niskim poziomie.

4. Pomarańcze, Grejpfruty…Świeży sok z pomarańczy dostarcza dodatkową energię wraz z serią witamin. Witamina C wspiera system odpornościowy oraz ogólny stan zdrowia i witalność. Zbyt duża ilość witaminy C może być niekorzystna, a duża dawka cukrów prostych nie służy utrzymaniu sylwetki, więc pij soki z umiarem. Pomarańcze są również korzystne w okresach sezonowych zmian pogody.
Doskonały pomysł na przyspieszenie metabolizmu to grejpfrut, który znany jest z tego, że wspiera ogólne zdrowie. Jest przez to popularny wśród osób stosujących dietę redukcyjną, ponieważ zawiera nie tylko wiele składników odżywczych, ale zapewnia energię i ma niski indeks glikemiczny.

5. Tuńczyk… Tuńczyk jest idealny dla osób spożywających mało witaminy B12, która jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek i jak większość ryb morskich zawiera kwasy omega-3. Pełnowartościowe białko w tuńczyku wspiera także masę mięśniową, więc ryba ta na stałe zagościła w diecie sportowców i osób aktywnych. Ponadto tuńczyk jest łatwo dostępny, prosty w przygotowaniu i zawiera dużo białka. Przy udziale tuńczyka puszkowanego można szybko przygotować sałatkę na zimno, spaghetti, a od biedy zjeść w formie „saute”, prosto z puszki w trasie, czy w ramach krótkiej przerwy w pracy lub szkole. Nie powinniśmy jednak jeść go częściej niż 3 razy w tygodniu…