Wspólczesna dieta…Czy otrzymujesz maksimum ze swojego treningu i żywienia? Najprawdopodobniej nie, a to głównie z powodu specyfiki współczesnego życia. Ma ono ogromny wpływ na nasze zdrowie i wyniki sportowe. Pomyśl ile chemikaliów dodaje się do jedzenia, te wszystkie pestycydy, antybiotyki, pomyśl o promieniowaniu z telefonów i komputerów.
Teraz połącz to z minimalnym czasem, gdy narażony jesteś na jedyne promieniowanie, którego potrzebujesz – słoneczne. Wyobraź sobie, ile szkodliwych czynników współczesnego życia obce było ludziom sprzed tysięcy lat.
W 1996 roku przeprowadzono badanie, które stwierdziło, że stężenie pestycydów w tkance tłuszczowej u 45-latków było o 700% wyższe, niż u dzieci poniżej 14 roku życia. To dość znaczne nagromadzenie szkodliwych toksyn, a wynika tylko z normalnego życia – w 2015 roku jesteśmy narażeni na jeszcze wyższy poziom tych czynników.
Jednym z powodów jest całkowita odmiana łańcucha pokarmowego. Zwierzęta nie rozwijają się w naturalnych warunkach, ani nie jedzą swoich naturalnych pokarmów. To z kolei ma wpływ na zawartość składników odżywczych w naszej żywności.
Na przykład; z karmionej trawą krowy uzyskujemy mięso bogate w kwasy omega-3 i kwas linolowy, natomiast karmione ziarnami woły dają mięso o znacznie zmniejszonej ilości tych kwasów. Jest to powszechny problem w wielu częściach naszego łańcucha pokarmowego, głównie ze względu na oszczędności związane z procesem produkcji żywności.

You must belogged in to post a comment.