WYBIERAJ ŻYWNOŚĆ MNIEJ PRZETWORZONĄ…Wszystkie produkty żywnościowe są przetworzone. Zwykłe pokrojenie marchewki albo ugotowanie brokułów na parze oznacza, że jedzenie zostało „przetworzone”. Gotowanie, umieszczanie w puszcze, mrożenie, krojenie i szatkowanie to metody „przetwarzania“ jedzenia. I mimo, że przetwarzanie samo w sobie nie jest złe, a w niektórych przypadkach tak naprawdę pomaga zachować wartości odżywcze, a nawet je poprawić, mniej przetworzony pokarm jest lepszy dla Ciebie.
W nowych badaniach w układzie naprzemiennym sprawdzającym reakcję termogeniczną (kalorie spalane podczas trawienia) po posiłku składającym się z pełnowartościowego jedzenia oraz po posiłku zawierającym przetworzoną żywność, naukowcy zmierzyli subiektywną ocenę uczucia sytości oraz kalorii spalanych po posiłku przez 5-6 godzin, po tym jak 17 kobiet i mężczyzn spożyło jeden z dwóch posiłków o jednakowej kaloryczności – jeden posiłek składający się z pełnowartościowej, a drugi z przetworzonej żywności. Posiłek zawierający żywność pełnowartościową składał się z sera cheddar i kawałka pełnoziarnistego chleba, natomiast przetworzony posiłek zawierał przetworzony ser na kromce białego chleba. Obydwa posiłki cechowały się jednakową kalorycznością oraz zawartością białek, węglowodanów i tłuszczu. Każda osoba biorąca udział w badaniu spożyła pełnowartościowy i przetworzony posiłek, ale nie za jednym razem. Chociaż nie było różnicy w uczuciu sytości po obydwóch posiłkach, znacznie więcej kalorii spalono po posiłku pełnowartościowym (137 ± 14,1 kalorii) w porównaniu do posiłku składającego się z żywności przetworzonej (73.1 ± 10,2 kalorii). To badanie pokazuje, że nasze ciała mogą zużywać więcej energii w formie kalorii podczas trawienia mniej przetworzonej żywności w porównaniu z żywnością wysoko-przetworzoną.
WAŻ MNIEJ…Białka są niezbędne w procesie budowania i utrzymywania tkanki mięśniowej. Jednak nie są to jedyne funkcje spełniane przez białka. Wywierają one również podwójny atak na tkankę tłuszczową, zwiększając uczucie sytości po posiłku i podkręcając ilość kalorii spalanych w procesie trawienia. Ale nie wszystkie białka są tworzone w ten sam sposób.
W badaniach porównujących wpływ posiłków składających się z różnych rodzajów białek— kazeiny, soi i serwatki— naukowcy odkryli, że chociaż serwatka zwiększa ilość kalorii spalanych po posiłku (termogeneza wywołana dietą) znacznie bardziej niż kazeina i soja, a także wszystkie trzy spowalniały wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, kazeina i soja dokonywały tego przy wydzielaniu się niewielkiej ilości insuliny. Insulina to hormon lipogenowy, który wspiera odkładanie się tłuszczu w tkance tłuszczowej i wstrzymuje jego rozpad. Jak to jest możliwe? Kazeina to białko o szybkim działaniu, a białko sojowe działa ze średnią prędkością, dlatego obydwa te rodzaje białek spowalniają proces opróżniania żołądka, co opóźnia wzrost poziomu cukru we krwi z jedzenia.
You must belogged in to post a comment.