W temperaturze pokojowej tłuszcze zwierzęce to zazwyczaj ciała stałe (wyjątkiem jest np. tran), tłuszcze roślinne są cieczami (z wyjątkiem kilku np. masło kakaowe i olej kokosowy).
Funkcje tłuszczów:
- niezbędny składnikiem pokarmowym ludzi.
- najbogatsze źródło energii, 1g tłuszczu = 9kcal / 37,7 kJ (ponad 2 razy więcej niż z białka lub węglowodanów).
- łatwo magazynowane, tworzą wygodne paliwo zapasowe (np. podczas snu, kiedy wyczerpujemy zapasy gliokogenu).
- jako budulec, stanowią składnik w procesach tworzenia błon komórkowych.
- gromadzony pomiędzy narządami stanowi osłonę mechaniczną przed ich przemieszczaniem się i absorbuje wstrząsy, chroniąc je przed urazami.
- magazynuje wodę, stanowiącą 30-50% jego masy.
- są głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
- mają szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni występują w formie wysokoskoncentrowanych produktów takich jak: masło, oleje i oliwa.
Zapotrzebowanie Tłuszcze powinny zaspokajać 20-35% całkowitej energii, jednocześnie uwzględniając odpowiedni stosunek tłuszczów nienasyconych i nasyconych.
Ilość tłuszczu spożywanego różni się w zależności od wieku, płci, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.
Podział (w diecie)
Tłuszcze nasycone:
- są to głównie tłuszcze zwierzęce których zaletą jest wchłanianie witamin (A,D,E,K).
- nadmiar ich ma bezpośredni wpływ na wzrost poziomu cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL (złego), który jest odpowiedzialny za zwiększenie zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe.
- zalecane jest ograniczanie ilości w dietach.
- przykładem kilku produktów zawierających tłuszcze nasycone są:
– tłusty nabiał: pełne mleko, masło, śmietana, ser
– olej kokosowy i palmowy
– mięso i drób
– wędliny
– żółtko jaja
Tłuszcze nienasycone:
- jako jednonasycone jak i wielonasycone (omega-3 i omega-6) uważane są za najzdrowsze.
- biorą udział w obniżaniu cholesterolu całkowitego jak i LDL , dzięki czemu zminiejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- wiele badań dowodzi, że spożywanie tego rodzaju tłuszczów (omega-3) profilaktycznie broni przed wieloma typami nowotworów (w szczególności przewodu pokarmowego).
- przykładem kilku produktów zawierających tłuszcze nasycone są:
– tłuszcz rybi
– tłuszcz gęsi
– większość oleji roślinnych (w szczególności polecana jest oliwa z oliwek)
– nasiona i owoce oleiste
– orzechy
WNKT – niezbędne wielonasycone kwasy tłyszczowe;
Są to kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje i które musi otrzymać z pożywienia, bo nie potrafi ich sam wytworzyć np. z innych tłuszczów. Do niezbędnych WNKT należą: kwas α-linolenowy z rodziny kwasów omega-3 oraz kwas linolowy z rodziny kwasów omega-6.
- są one niezbędnym składnikiem budulcowym komórek
- biorą udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu
- wystepują w regulacji jonów sodu w organizmie
- powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych
Niedobór WNKT powoduje:
- spowolnienie wzrostu kości i mięśni oraz brak przyrostu masy ciała
- zmiany skórne i wypadanie włosów
- predyspozycje do zmian alergicznych
- problemy z wydolnością sercową (słabsza wydolność mięśnia sercowego, obniżone krążenie, itp.)
Ciekawostki:
- Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięso, tłuste wędliny, smalec, słonina) oraz tłuszcze o konfiguracji trans (krakersy, chipsy, słodycze, Fast foody, niskiej jakości margaryny) mogą zwiększyć ryzyko depresji.
- Dodatek zawierającego kwas oleinowy tłuszczu do diety poprawił zdolność do zapamiętywania u szczurów.
You must belogged in to post a comment.