BIAŁKA… Bardzo ważna część każdej diety. Średnia ilość białka spożywanego dziennie przez kobiety wynosi 50 gram, a przez mężczyzn 60 gram, co można łatwo dostarczyć w formie:
- fasoli, soczewicy, grochu lub innych roślin strączkowych
- produktów z fermentowanej soi w formie tempehu, miso i natto
- jajek od kur z wolnego wybiegu
- surowego mleka, sera i jogurtu
- orzechów i nasion, które są jeszcze bardziej korzystne, jeśli najpierw je namoczymy lub wyhodujemy z nich kiełki
- mleka z orzechów lub nasion
Pamiętaj – by unikać pseudo mięs i innych oszukanych białkowych pokarmów, ponieważ są wysoko przetworzone, a lista składników w nich zawartych jest tak długa jak twoja ręka. Kwas fitowy pozostający w tych produktach sojowych spowalnia wchłanianie żelaza i cynku. U zwierząt, na których testowano izolat białka sojowego zaobserwowano powiększenie organów, zwłaszcza tarczycy i trzustki oraz zwiększone odkładanie się kwasów tłuszczowych w wątrobie.
You must belogged in to post a comment.