Według opinii ekspertów z dziedziny medycyny i sportu, nadmierne spożycie soli szkodzi zdrowiu. Jednak jej niedobór ma zły wpływ na wydolnościową formę. Ile, dla kogo i dlaczego znaczy dobrze ????
Głównym składnikiem soli jest sód, który praktycznie obecnie znajduje się we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Jeśli jesteś średnio – zaawansowanym biegaczem twoje dzienne spożycie sodu waha się między 2300-2400mg.
Przykładowo jeśli twoje śniadanie to z reguły płatki śniadaniowe lub owsianka, potem przekąska w formie kanapki z chudą wędliną przegryzana precelkami to wiedz, że już zaopatrzyłeś swój organizm w ponad połowę dziennej dawki soli (ok. 1600mg). Jeśli jednak intensywnie trenujesz i to w gorącym klimacie, prawdopodobnie wraz z wodą możesz wypocić gigantyczne ilości soli, nawet do 8000mg na godzinę ( średnia ilość wypacana przez tenisistę podczas turnieju). Taka utrata jest wysoce niewskazana i może powodować skurcze oraz hiponatremię (stan, w którym nadmiar wody w organiźmie powoduje zbyt niski poziom sodu we krwi).
Aby ograniczyć ilość soli należy :
1. Jeść świeżą nieprzetworzoną żywność (świeże owoce, warzywa, zawierające ok. 10mg/100g produktu), świeżą wołowinę, drób poniżej 100mg.
2. Ograniczyć spożycie przetworów (większość przyswajanego na co dzień sodu pochodzi z soli dodawanej do pieczywa, wędlin, serów, napojów gazowanych, posiłków restauracyjnych i barowych itd.)
3. Kosztować posiłek przed soleniem (być może danie jest odpowiednio przyprawione, za każdym razem używać mniej soli).
4. Zwiększyć ilość przypraw (podczas gotowania zastąpić sól ziołami, a nawet sokiem z cytryny.) Należy pamiętać, że niektóre musztardy, solone masło etc. zawierają dużo sodu, ponadto filtry zmiękczające wodę również mogą zwiększyć zawartość sodu w wodzie z kranu.
5. Należy sprawdzać etykiety na produktach spożywczych (produkt „niesolony” nie jest wzbogacany solą, jak również jest ubogi w sód itd.
Podczas ciężkiego treningu, gry lub meczu, sportowiec może odczuwać sztywność mięśni i ich kurcze. Jeżeli są one bolesne, mogą wyeliminować sportowca z zawodów. Jaka jest przyczyna kurczów? Czy istnieje jakieś lekarstwo na tę dolegliwość? Co jest przyczyną bolesnych kurczów mięśni?
Płyny i Sól :
Niewątpliwie istnieje wiele możliwych przyczyn kurczów mięśni, jednak zasadniczą jest duża utrata sodu i płynów ustrojowych. Sód jest istotnym pierwiastkiem, który inicjuje powstawanie sygnałów w komórkach nerwowych i wywołuje ciąg zdarzeń prowadzący do skurczów mięśni podczas wysiłku. Tym samym niedobór sodu i płynów ustrojowych może powodować, że mięśnie stają się nadwrażliwe. W takich warunkach niewielkie obciążenie, takie jak kontynuacja ruchu, może prowadzić do niekontrolowanych skurczów i rozkurczów mięśni.
13Zapobieganie kurczom mięśni :
Zanim wystąpią kurcze, zaleca się sportowcom stosowanie kilku poniższych zaleceń:
1. Pij dużo płynów, aby być nawodnionym podczas wysiłku.
2. Uzupełniaj zasoby sodu podczas ciężkich wysiłków fizycznych połączonych z nasilonym poceniem się pijąc napoje sportowe, jak np. Gatorade.
3. Po wysiłku uzupełniaj utracone wraz z potem składniki mineralne (dotyczy to zwłaszcza soli) i pozwól mięśniom na odpoczynek.
Szybkie usuwanie bolesnych kurczów mięśni :
Jeżeli kurcze pojawiają się nagle podczas treningu lub zawodów, należy podjąć natychmiastowe działania:
1. Rozciągnij mięśnie. Ponieważ bardzo często występowanie kurczów łączy się ze zmianami obciążenia masy ciała. Ćwiczenia związane z rozciągniem mięśni bez ich obciążania ciężarem ciała stanowią skuteczną metodę zapobiegawczą.
2. Masuj obszar objęty kurczem. Masaż mięśnia będącego w stanie kurczu może zarówno ulżyć bólowi, jak i polepszyć przepływ krwi i płynów ustrojowych w tym obszarze.
3. Dbaj o odnowę. Odpoczynek i odpowiednie nawodnienie organizmu płynami zawierającymi elektrolity, zwłaszcza sód, szybko przynosi poprawę.
You must belogged in to post a comment.