SÓL UKRYTA W POKARMACH…

SÓL UKRYTA W POKARMACH…

SÓL UKRYTA W POKARMACH… 304 451 FitNow - studio treningów

Co właściwie sól robi dla ciała i dlaczego jej brak lub nadmiar może powodować problemy?Sól jest niezbędnym składnikiem odżywczym. To związek chemiczny, którego organizm potrzebuje by funkcjonować poprawnie. Problemy zaczynają się dopiero w momencie, gdy zaczynamy spożywać jej zbyt dużo, czyli przekraczamy stężenie, z którym nasz organizm nie jest w stanie sobie poradzić.
Nadmierne spożycie soli jest prawdopodobnie najszybciej kojarzone z wysokim ciśnieniem krwi i problemami z nim związanymi. Jedna z teorii mówiących jak to się dzieje twierdzi, że nerki wyczuwają nadmierną ilość soli w organizmie i sygnalizują hormonom, by wypompować więcej wody dla zwiększenia objętości krwi. Dzieje się tak dlatego, że nadmierne stężenie soli we krwi jest sygnałem, że krwi może być za mało. W wyniku takiej reakcji w organizmie gromadzi się więcej wody, a co za tym idzie nerki wydalają mniej moczu…

Czy sól jest konieczna w naszej diecie? Dlaczego lubimy ją tak bardzo? Sól jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Jeśli organizm traci sól, silne mechanizmy biologiczne sprawiają, że odczuwamy równie silną potrzebę, by poczuć w ustach słony smak. Nasz organizm lubi być lekko zasolony. Na rynku dostępne są sole o obniżonej zawartości sodu, np; sole potasowe, które szczególnie polecamy osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym…
Sól potrzebna jest także dla utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia oraz do prawidłowego funkcjonowania mechanizmów ciała. Mamy tendencję do spożywania pokarmów pikantnych i słonych, ponieważ smaki te sprawiają nam przyjemność. Podobnie jak cukier, sól nie była łatwa do zdobycia na przestrzeni wieków. Z tego powodu rozwinęło się pragnienie smaku cukru, soli i tłuszczu, gdyż są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jaki jest najlepszy sposób, by zredukować spożycie soli? Pierwszym zaleceniem jest szczególne zwrócenie uwagi na etykiety znajdujące na pożywieniu i dokładne sprawdzenie zawartości soli i sodu. Kolejny krok to poszerzenie wiedzy z zakresu zdrowej diety. Posiłki bogate w świeże owoce i warzywa zawierają mniej sodu. Pomoże to obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko z nim związane.
Zdecydowanie najlepszym sposobem na zmniejszenie spożycia soli jest ograniczenie produktów gotowych i wysoce przetworzonych, które bogate są w sód, konserwanty i inne niezdrowe składniki. Unikaj też tradycyjnej solniczki. Odłóż ją do szafki i niech tam sobie stoi.

Ile soli można bezpiecznie spożyć?Przeciętny zdrowy człowiek powinien przede wszystkim ograniczyć żywność przetworzoną. Produkty te przyczyniają się do znacznego zwiększenia spożycia soli, którego nie jesteśmy świadomi, lecz to nie wszystko. Żywność przetworzona zawiera przecież mnóstwo tłuszczów nasyconych i trans, cukru oraz konserwantów. Przez wykluczenie tych produktów, ograniczysz także cały szereg innych składników, które w nadmiarze mogą szkodzić twojemu zdrowiu.

Podsumowanie By zmniejszyć spożycie soli należy zwrócić uwagę na etykiety i nauczyć się rozpoznawać ilościową zawartość sodu w pokarmach. Unikaj żywności przetworzonej i używaj mniej soli w kuchni. Nic prostszego…