Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki 280 420 FitNow - studio treningów



Słodkie ziemniaki są preferowane przez profesjonalnych kulturystów, ponieważ posiadają niskim IG, który pomaga oszukać głód i nie dodaje masy ciała. Choć mechanika działania IG ( indeksu glikemicznego), zostały zakwestionowane, słodkie ziemniaki są nadal nieocenionym źródłem węglowodanów dla wielu kulturystów.

Korzyści zdrowotne wynikające z batatów.

Kulturyści często zastanawiają się; Jak „czyste” jest ich jedzenie??? – termin używany do opisu żywności, która została minimalnie przetworzone, jest odżywczo-gęsta i posiada zazwyczaj niską zawartość cukrów i tłuszczy. Słodkie ziemniaki są prawie idealne w tym sensie, że zawierają siedem gramów błonnika na porcję, duże ilości witaminy C i A, oraz inne mikroelementy niezbędne dla zdrowego kulturysty, takie jak witamina B6, miedź, żelazo i mangan.

Niektórzy zawodowi kulturyści mogą być zaniepokojeni zawartością cukru w batatach, warto jednak pamiętać, że są to cukry występujące naturalnie. Wielu kulturystów unika produktów spożywczych zawierających cukier, sądząc, że może on spowodować przyrost wagi i tłuszczu, podczas gdy w rzeczywistości przyjmowanie cukru z umiarem, szczególnie naturalnego, jest wskazane.

Korzyści siłowe i energetyczne wynikające z jedzenia słodkich ziemniaków.

Ponieważ słodkie ziemniaki są źródłem węglowodanów, dostarczają bogatych w energię makroskładników, często służących jako źródło energii dla kulturystów podczas diety. Słodkie ziemniaki mogą pomóc dostarczyć energię podaczas wyczerpujących treningów z użyciem ciężarów.

Niektórzy kulturyści sugerują, że zawartość włókna w batatach pomaga tymczasowo zwalczyć tępy głód, który towarzyszy końcowym procesom tzw.docinania lub końcowej fazy utraty tłuszczu. Fizyczny głód może być drastycznie zwiększony podczas cięcia, zwłaszcza dla tych, którzy dążą do bardzo niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Dodawanie słodkich ziemniaków do codziennej diety może pomóc utrzymać się na torze…

Główne zalety słodkich ziemniaków.

1. Bogate w witaminę B6, która pomaga zmniejszyć ilość homocysteiny w naszych ciałach. Homocysteina – to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, który jest czynnikiem ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych, udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego, zmian zakrzepowych.
2.Są dobrym źródłem witaminy C. Chociaż większość osób wie, że witamina C jest ważna w walce z wirusami powodującymi  przeziębienie i grypę, niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że ta kluczowa witamina odgrywa ważną rolę w budowie kości i zębów, pomaga w procesie trawienia i formowania się komórek krwi. Pomaga przyspieszyć proces gojenia się ran, jak również produkuje kolagen, który pomaga zachować młodzieńczą elastyczność skóry. Witamina C jest niezbędna w walce ze stresem, a także chroni organizm przed toksynami, które mogą być powodem raka.
3. Zawierają witaminę D, która ma zasadnicze znaczenie dla układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia o tej porze roku (brak promieni słonecznych powoduje stany depresyjne). Witamina D poprawia poziom naszej energii, nastrój i pomaga budować zdrowe kości, serce, nerwy, skórę i zęby, wspomaga też tarczycę.
4. Słodkie ziemniaki zawierają żelazo, które odgrywa ważną role w naszym organiźmie, szczególnie przy produkcji czerwonych i białych krwinek, pomaga zwalczać stres oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
5. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem magnezu, który jest nazywany minerałem relaksu i antystresowcem. Magnez jest niezbędny dla zachowania zdrowych tętnic, krwi, kości, serca, mięśni i funkcji nerwów.
6. Są źródłem potasu, który jest jednym z ważniejszych elektrolitów regulujących pracę serca i sygnałów nerwowych. Podobnie jak inne elektrolity, potas spełnia wiele istotnych funkcji, które obejmują częściowo relaks mięśni, zmniejszenie obrzęku oraz ochronę i kontrolowanie aktywności nerek.
7. Słodkie ziemniaki mają naturalnie słodki smak, a ich naturalne cukry są powoli uwalniane do krwiobiegu, przyczyniając się do zapewnienia zrównoważonego i regularnego źródła energii, bez skoków poziomu cukru we krwi związanych ze zmęczeniem i przyrostem masy ciała.
8. Ich bogaty pomarańczowy kolor oznacza, że ​​mają wysoki poziom karotenoidów, które pomagają wzmocnić nasz wzrok i zwiększyć odporność na choroby. Zawarte w nich silne przeciwutleniacze, pomagają zapobiec chorobom nowotworowym i chronią przed skutkami starzenia się.
9. Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni jest wszechstronny. Pieczony, puree, gotowany na parze, z grilla. Możesz dodać je do zupy i gulaszu, lub grillowany dodać do sałatki.
SZCZEGÓLNIE POLECAMY!!!!