Liczy się przede wszystkim ilość…Tak naprawdę powinniśmy sięgać po wszystkie owoce. Nie ważne jakie, ważne by było ich dużo. Dietetycy zalecają, aby spożywać 500-600g warzyw i owoców dziennie. Kto tak naprawdę z nas spełnia tę normę? Chyba naprawdę niewielu. A to właśnie taka porcja gwarantuje odpowiednią ilość błonnika. Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że 27-40 g włókna pokarmowego na dobę, to najzdrowsze optimum dlatego warto o tym pomyśleć.
Jedz pestki na zdrowie…Wracając jednak do owoców, błonnik którego szukamy w największych ilościach zagnieżdża się w twardych tkankach roślinnych. Przede wszystkim chodzi o skórki, elementy zdrewniałe, pestki. Wniosek jest jeden – najwięcej błonnika znajdziesz w owocach drobnopestkowych i suszonych.
Jeżeli chodzi o te pierwsze to cennym źródłem błonnika są jeżyny, bowiem w 100g tych owoców znajduje się około 7,4g włókna pokarmowego! Owoc ten jest również świetnym źródłem witaminy C, żelaza i magnezu. Jeżyny są idealną przekąska na lato. Świetnie pasują jako składnik deserów i sałatek.
Do drobnopestkowych zaliczane są również:
- agrest (3g błonnika na 100g),
- czerwona porzeczka (7,5 g w 100g),
- maliny (6,7g w 100g).
Z innych owoców krajowych, warto sięgać po:
- gruszki (2,1g błonnika w 100g),
- jabłka (2g w 100g),
- wiśnie (3g w 100g).
You must belogged in to post a comment.