W antycznych czasach gladiatorzy i sportowcy olimpijscy byli karmieni farro. Ogólnie mówiąc była to kasza orkiszowa, którą do dziś Włosi dzielą na kilka gatunków. Od kilku lat orkisz przeżywa swoisty renesans. Dokładnie przebadano ziarna i udowodniono, że związki w nich zwarte poprawiają odporność i funkcjonowanie narządów, zalecany jest po zawale i w problemach z przemianą materii. Dlaczego jest taki niezwykły? Skład orkiszu to 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% minerałów.
Dlaczego farro? Kasza orkiszowa dostarcza wielu witamin i minerałów. Witaminy z grupy B wspomogą pracę układu nerwowego i poprawią koncentrację. Zawarty w niej błonnik poprawi pracę układu pokarmowego, bez problemu poradzi sobie z zaparciami. Włókno pokarmowe ma też swój udział w obniżeniu cholesterolu i trójglicerydów. Jeśli regularnie trenujecie i stosujecie odpowiednią dietę, a Wasz cholesterol dalej utrzymuje się na niebezpiecznie wysokim poziomie, warto wypróbować orkisz. W tym praziarnie znajduje się wiele minerałów, które kontrolują procesy zachodzące w organizmie. A jakby tego było mało, dostarcza substancji, które zapobiegają powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym i usprawniają procesy trawienne.
Dlaczego ogórek?Ogórek nie może się pochwalić długą listą cudownych właściwości, ale mimo to warto po niego sięgać. Głównie dlatego, że dzięki zawartym w nim związkom ma charakter zasadowy. To idealne rozwiązanie dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Ogórki zawierają w swoim składzie bardzo dużo wody i substancję, która niszczy witaminę C. Ten związek nazywa się askorbinazą i wbrew pozorom, łatwo można sobie z nim poradzić. Łączenie świeżego ogórka i pomidora jest przez wielu specjalistów odradzane. Ale wystarczy przed zmieszaniem z innymi warzywami zakwasić ogórka, np. octem winnym, by unieczynnić askorbinazę i zachować cenną witaminę C.
Dlaczego seler naciowy?Seler naciowy to niezwykłe warzywo. To nie tylko smaczny dodatek do sałatek i dań, ale samo zdrowie. Po pierwsze, seler naciowy wspomaga pracę układu immunologicznego i jesteśmy mniej narażeni na infekcje. Po drugie, ma bardzo mało kalorii i może być spożywany przez każdego, bez względu na stosowaną dietę. Jego indeks glikemiczny wynosi 15. Po trzecie, ma mnóstwo witamin. Bulwiasta forma selera doczekała sie wielu badań i odkryto w niej ponad 80 cennych składników. Odmiana naciowa wcale nie zostaje daleko w tyle. Po czwarte, oczyszcza organizm. Regularne spożywanie selera wspomaga usuwanie takich metabolitów jak kwas moczowy (szczególnie istotne u osób cierpiących na dnę moczanową). Po piąte… Właściwie można tak wymieniać bez końca, dlatego lepiej sięgnąć prędko po selera, bo tylko chrupiące łodygi maję te wszystkie właściwości.
You must belogged in to post a comment.