Każdy wie, że pochłonięcie całej torby nawet najuboższych w węglowodany chipsów nie jest dobre, lecz gdy przychodzi do ciemnego pieczywa, sezonowych warzyw i owoców, mamy tendencję do zupełnego ignorowania wszelkich zahamowań. Nowe badania naukowe sugerują jednak, że objadanie się zdrową żywnością może utrudniać odchudzanie.
Dla większości osób, wiadomość ta może wydać się szokująca – przecież pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa to przepis na zdrowe odchudzanie.
Przyrost i utrata masy ciała nie jest jednak tak prosta jak matematyczne równanie liniowe, a faktem niezmiennym pozostaje, że ci, którzy spalają więcej kalorii niż przyjmują, będą chudnąć. Jeśli natomiast konsumują więcej niż spalają, będą przybierać na wadze. Więc nawet gdy jemy zdrowo, to zbyt wiele kalorii zamienia się w dodatkowe kilogramy.
Dotyczy to również produktów „0% tłuszczu” i „0 kalorii”. Iluzja oszustwa bez żadnych konsekwencji może wystarczyć, by spowodować niechciany przyrost masy. W przypadku wątpliwości – stań na wagę. Niestety mamy tendencję do dawania sobie wolnej ręki względem zdrowej żywności. Choć etykieta może mówić, że coś nie ma w składzie tłuszczu lub ma go bardzo mało, może jednocześnie zawierać mnóstwo innych składników jak cukier i dodatkowe puste kalorie. Niezależnie czy jest to ciastko, czy jabłko, musisz wziąć pod uwagę wielkość porcji, którą zjadasz.
Za dużo owoców? Generalnie większość Polaków je więcej niż jest to zalecane. Jeśli jesteś na diecie, prawdopodobnie wiesz, że powinieneś jeść więcej owoców i warzyw. Problem w tym, że większość z nas zamiast warzyw, skupia się przede wszystkim na owocach. Zalecane spożycie to 2-4 porcji owoców dziennie, lecz porcja ta jest znacznie mniejsza niż myślisz.
You must belogged in to post a comment.