Dlaczego marnujemy tak dużo pożywienia?
Aby zacząć lepiej gospodarować w kuchni i ograniczyć marnowanie jedzenia należy zastanowić się nad przyczyną tego zjawiska. Z moich obserwacji wynika że najczęstsze przyczyny marnowania pożywienia to:
• kupowanie zbyt wielu produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia,
• zakup niskiej jakości produktów. Tymczasem, np. wędliny niskiej jakości po kilku dniach nie nadają się do zjedzenia. Podobnie sytuacja dotyczy pieczywa i wielu innych produktów,
• nakładanie zbyt dużych porcji na talerz. Pamiętasz obiady „u babci”, te wielkie porcje, których nie mogłeś zjeść i później niestety lądowały w koszu?
• wielu moich podopiecznych, przyznaje się do tego, że chodzi na zakupy z pustym żołądkiem np. wracając z pracy. Głód nie jest dobrym doradcą na zakupach. Sprawia, że kupujemy więcej, przez co marnujemy znacznie więcej pożywienia,
• brak pomysłu na to, jak wykorzystać np. grillowaną pierś z kurczaka kolejnego dnia sprawia, że w końcu będziesz musiał ją wyrzucić. A przecież istnieje tak wiele możliwości jej wykorzystania (np. jako dodatek do sałatki, kanapki).
Oto kilka praktycznych porad jak zminimalizować wyrzucanie i marnowanie jedzenia:
1. Przechowuj produkty właściwie
Właściwe przechowywanie żywności pozwala przedłużyć jej świeżość. Najprostszym sposobem jest pogrupowanie produktów zgodnie z ich strukturą, konsystencją i terminem przydatności. Np. makarony, ryże, kasze mąki i płatki zbożowe trzymaj wysoko w suchych szafkach gdzie nie dochodzi wilgoć. Warzywa przechowuj w wiklinowych koszach w zacienionych chłodnych miejscach.
2. Nie wychodź na zakupy bez listy i z pustym żołądkiem
Unikaj drobnych nieprzemyślanych zakupów. Przed wyjściem do sklepu sporządź listę i ściśle się jej trzymaj. Możesz skorzystać np. z aplikacji na telefon. Unikaj robienia większych zakupów z pustym żołądkiem. Przed wyjściem do sklepu zjedz posiłek. Dzięki temu będziesz podejmował racjonalne decyzje.
3. Wybieraj produkty wysokiej jakości – czasami „co tanie to drogie”
Przykładem może być wspominana wcześniej wędlina niskiej jakości. Owszem, jest tania ale po 1-2 dniach trzeba ją wyrzucić. Wybierając droższą opcję, ale lepszej jakości, dostarczymy sobie więcej wartości odżywczych i mimo wszystko zaoszczędzimy, bo taki produkt znacznie dłużej będzie świeży.
4. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia
Nie kupuj zbyt wielu produktów z krótką datą ważności na raz. Jeśli otwierasz produkt szybko psujący się np. mleko kokosowe i wiesz, ze nie spożyjesz go w przeciągu kilku dni to możesz go zamrozić.
5. Szukaj nowych pomysłów na dania z wykorzystaniem tego co masz w lodówce
Ten punkt, moim zdaniem jest bardzo waży, ponieważ często gdy zostaje nam mięso lub warzywa z obiadu nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. W efekcie dobre i świeża żywność ląduje w koszu. Szukaj nowych inspiracji kulinarnych. Pieczone lub gotowane warzywa mogą posłużyć jako składnik pasty kanapkowej, a grillowane mięso jako dodatek do sałatki lub kanapki.
You must belogged in to post a comment.