Musli;Choć musli uważa się za zdrową żywność, to naprawdę zależy to od marki, którą wybierzesz. Koniecznie czytaj etykiety. Najprawdopodobniej znajdziesz tam orzechy, płatki owsiane i suszone owoce, ale też mnóstwo cukru, lub syropu glukozowo-fryktozowego! Zamiast musli, spróbuj owsianki, która zawiera więcej błonnika i nie ma cukru. Do niej możesz dodać orzechy, lub świeże owoce dla smaku.
Sok owocowy;Oczywiście, sok to doskonałe źródło antyoksydantów, witamin i minerałów, ale zawiera też mnóstwo cukru (również dodanego). Jeśli nie jesteś ostrożny, to dodatkowy cukier nie zostanie spalony, a odłożony w postaci tłuszczu. Lepiej przygotuj sok samodzielnie lub wybierz wodę z cytryną, lub filiżankę zielonej herbaty. Napar z herbaty jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, a jednocześnie nie musisz się przejmować dodatkowym cukrem i kaloriami.
Przetworzone mięso;Przetworzone mięso może stanowić szybkie źródło białka, lecz jest pełne soli i związków azotu. Azotany to konserwanty, których używa się w przetworzonej żywności, by utrzymać jej kolor i przedłużyc świeżość. Jednak gdy podda się je obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze, jak gotowanie, czy pieczenie, azotany przekształcają się w azotyny, które mogą być rakotwórcze. Jak najszybciej zrezygnuj z wypełnionych wodą i chemią wędlin i konserw i wybieraj dobrej jakości mięso.
Wszystko co białe;Jeśli posiadasz w kuchni biały ryż, biały makaron, lub biały chleb, zastąp je ich pełnoziarnistymi odpowiednikami. Te źródła węglowodanów prostych zapewniają ci szybki przypływ energii, a następnie skok poziomu cukru we krwi. Nadkonsumpcja węglowodanów prostych może prowadzić do wzrostu insulinooporności. Gdy nie jesteś w stanie kontrolować tego hormonu, możesz zapomnieć o budowaniu mięśni, a nawet utracie tkanki tłuszczowej. Insulina jest hormonem anabolicznym, więc regulowanie go w organizmie jest ważne i zapewnia, że dostarczamy do mięśni odpowiednie składniki odżywcze, które mogą zostać wykorzystane w formie energii, a nie przechowane w postaci tłuszczu. Zamień węglowodany proste na złożone, takie jak brązowy ryż, makarony pełnoziarniste, czy ciemne pieczywo.
- 1
- 2
You must belogged in to post a comment.