A więc co sprawia, że dieta śródziemnomorska jest taka efektywna? Ryby, oliwa z oliwek i czerwone wino, są nie tylko pyszne, ale dostarczają ważnych kwasów tłuszczowych oraz białek i jednocześnie nie zawierają nadmiernej ilości kalorii. Natomiast stadardowa dieta przeciętnego europejczyka zawiera relatywnie mało kwasów omega-3, białek pochodzących z ryb i niezbędnych tłuszczów. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się więcej na temat tego, dlaczego dieta śródziemnomorska jest najlepsza dla utraty tłuszczu u kobiet.
Oliwa z oliwek i orzechy dla szczupłej sylwetki
Oliwa z oliwek i niektóre orzechy są bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych nazywanych kwasem oleinowym oraz innych składników bioaktywnych. Poza tym, kwasy oleinowe są również prekursorem dla wielu substancji biochemicznych podobnych do hormonów, które redukują stany zapalne i wspierają zdrowie sercowo-naczyniowe.
Badania ukazały, że kluczową rolą hormonów opartych o kwas oleinowy jest kontrolowanie ilości spożywanego jedzenia za pomocą wywoływania i przedłużania czasu trwania uczucia sytości. OEA to hormon produkowany w jelitach przez komórki wyściełające jelito cienkie. Co ciekawe, w badaniach nad szczurami ukazano, że OEA nie wywołuje depresji, w przeciwieństwie do leków antagonistycznych, jak rimonabant, który został wycofany ze sprzedaży, gdy okazało się, że może powodować depresję, a nawet myśli samobójcze. OEA oddziałuje zarówno w mózgu na ośrodek uczucia sytości/głodu oraz w jelitach, ponieważ dowiedziono, że opóźnia opróżnianie przewodu pokarmowego (przejście jedzenia z żołądka do jelit).
Chociaż orzechy są kolejnym bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, zawierają również dużo energii ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mimo, że brzmi to jak negatywna cecha, która sprawi, że dana osoba zacznie przybierać na wadze, jeśli będzie spożywać odpowiednią ilość orzechów, tak naprawdę wywoła wręcz przeciwny skutek, który pokazano w badaniach naukowych. Ludzie, którzy spożywają orzechy nie przybierają na wadze i czasem tracą ją mimo zwiększonej ilości spożywanego tłuszczu.
W artykule na temat spożywania orzechów, opublikowanym w The Journal of Nutrition, ujawniono, że orzechy nie łatwo uwalniają kalorie. Większość produktów odżywczych jest przetworzona więc kalorie i składniki odżywcze są łatwo uwalnianie i wykorzystywane. Zmiksowane napoje proteinowe, batony i oczyszczone węglowodany powodują szybki napływ cukru i aminokwasów do organizmu. Orzechy są bardziej odporne na trawienie, a większość z nich daje efekt sytości już w trakcie posiłków, co pozwala na unikanie napadów głodu oraz podjadania pomiędzy posiłkami. Dodatkowo, dołączenie orzechów do diety zmniejsza jej obciążenie glikemiczne.
You must belogged in to post a comment.