PACHNĄCY IMBIREM PLACEK…

Brzoskwiniowo–migdałowe Galette...

czwartek, 3 Listopad 2016

Jeżeli żyjesz zdrowo, trenujesz i dbasz o to co zjadasz to pewnie nie pozwalasz sobie zbyt często na słodkie przekąski. Poprzez nasze fit przepisy już nie raz udowadnialiśmy jednak, że nawet będąc na diecie nie trzeba całkowicie rezygnować z przyjemności spożywania deserów. Przy odpowiednim doborze składników można je wkomponować w codzienny zdrowy jadłospis. Jeśli lubisz słodycze, ciasta i słodkie przekąski to wypróbuj nasz dzisiejszy przepis.

Galette z migdałami, imbirem i brzoskwinią idealnie sprawdzi się jako jesienny deser. Jest to nie tylko smaczne i aromatyczne ciasto ale i również wartościowa przekąska. Dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej dostarczysz błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Migdały to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu i witaminy E. Stanowią niezbędny element diety osób z nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowo – naczyniowymi. Wspomniana witamina E zawarta w migdałach ma również silne właściwości antyoksydacyjne. Wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym, na który są narażeni sportowcy zwłaszcza dyscyplin wytrzymałościowych. Smak Galette dodatkowo wzbogaca imbir, niezwykła korzenna przyprawa, która poza wyjątkowym smakiem posiada właściwości prozdrowotne. Uwrażliwia tkanki naszego organizmu na działanie insuliny, wspomagając terapię cukrzycy oraz korzystnie wpływając na kształtowanie sylwetki i rozbudowę masy mięśniowej.

Składnik na 4 porcję:Ciasto:

  • Mąka pełnoziarnista 300g,
  • Cukier 1 x łyżka,
  • Sól 4 x łyżeczka,
  • Jajko 1 x duża sztuka,
  • Ocet 1 x łyżeczka,
  • Zimna woda ½ x szklanka,
  • Zimne masło 100g,
  • Płatki migdałów 50g,

Nadzienie:

  • Brzoskwinia 4 x duża sztuka,
  • Świeże starty imbir 2 x łyżka,
  • Mąka ziemniaczana 1 i ½ x łyżka,
  • Cukier 1 i ½ x łyżka,
  • Mielony imbir ¼ x łyżki.

Dodatki: Świeża mięta do posypania

Sposób przygotowania:Ciasto:
1. W misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
2. Następnie dodać wymieszane jajka, ocet i wodę oraz masło i zagnieść ciasto.
3. Wyrobione ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Nadzienie:
5. Do miski wsadzić pokrojone brzoskwinie.
6. Do brzoskwiń dodać: starty imbir, mąkę, cukier.
7. Brzoskwinie dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
8. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, a następnie przełożyć na okrągłą formę do pieczenia posmarowaną masłem.
9. Na cieście umieścić brzoskwinie, pozostawiając ok 2cm miejsce na brzegach.
10. Brzegi ciasta zagiąć i „wcisnąć” w nie płatki migdałów.
11. Posmarować brzegi jajkiem i posypać cukrem.
12. Galette piec przez 40 minut.
13. Przed podaniem posypać świeżymi listkami mięty.
14. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:Energia: 381,8kcal,
Białko: 6,2g,
Tłuszcz: 19,6g,
Węglowodany: 44g.