10 PROSTYCH TRIKÓW NA ZWIĘKSZENIE ILOŚCI SPOŻYWANYCH OWOCÓW:Powinniśmy starać się spożywać co najmniej dwie filiżanki owoców dziennie, a nawet więcej, jeśli jesteśmy aktywni fizycznie. Oto kilka sugestii, które pomogą ci podnieść ilość spożywanych owoców na zdrowszy poziom oraz po drodze stracić kilka zbędnych kilogramów.
- Wiemy, że wolicie zamówić sernik, ale mamy dla was dobry kompromis. W wielu restauracjach można zamówić dania z owocami z dodatkiem pysznego smakołyka jak malutkie ciastko lub łyżka sorbetu.
- W ciągu dnia jedz plasterki jabłka, dzięki temu automat ze słodyczami będzie cię kusił w znacznie mniejszym stopniu.
- Czy nocne zachcianki na lody hamują twoją dietę? Podjadaj mrożone sorbety zamiast tego. Są słodkie, owocowe – a najlepsze domowej roboty..,
- Gdy jesz w restauracjach z fast foodami, zamiast frytek zamów koktajl.
- Pączki i bajgle mogą być codzienną przekąską w pracy, ale możesz zamiast tego zrobić deser lodowy z zamrożonych jagód, jogurtu i granoli o niskiej zawartości tłuszczu.
- Jeśli zwykle do swojej kanapki popołudniowej jesz chipsy, spróbuj zamienić je na grejpfruta. Obierz i podziel owoc na cząstki rano zanim pójdziesz do pracy i włóż go do plastikowej torebki z zapięciem.
- Ożyw swoje śniadanie wrzucając garść jagód na swoje zimne płatki śniadaniowe albo dodając pokrojone jabłko do owsianki.
- Chcesz zaserwować pyszne danie na deser podczas kolacji ze znajomymi? Spróbuj zrobić deser owocowy. Pokrój w plasterki truskawki i pomieszaj je z malinami oraz jagodami. Polej wszystko syropem szybkim w przygotowaniu: Gotuj na wolnym ogniu 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką amaretto aż płyn zredukuje się do 1/4 szklanki. Ostudź i polej syropem owoce dla nieziemskiego wykończenia deseru.
- Przystawki mogą być zgubą dla odchudzającej się osoby – są pełne kalorii i tłuszczu. Przygotuj pyszne, kolorowe, niskokaloryczne szaszłyki z owoców. Pokrój różne owoce i wbij je na kijek – użyj pomarańczy, truskawek, pokrojonych bananów, gruszek… możliwości są nieograniczone! Jeśli przygotowujesz przystawkę z wyprzedzeniem, polej owoce sokiem z cytryny, dzięki czemu banany i gruszki nie staną się brązowe.
- Zawsze stawiaj miskę świeżych owoców na blacie w kuchni. Istnieje większe prawdopodobieństwo, że sięgniesz po jabłko, zamiast po coś słodkiego….
You must belogged in to post a comment.