Poranna owsianka… Jeśli śniadanie to bogata w białko i błonnik porcja płatków owsianych. Zamiast błyskawicznych, wybierz np.: orkiszowe. Najlepsze ugotowane na wodzie, lub zalane wcześniej na noc. Przy drugim wariancie możesz wykorzystać np: mleko migdałowe czy ryżowe. Dzięki temu płatki będą miały przyjemny, słodkawy posmak. Na koniec dodaj łyżeczkę masła orzechowego i dokładnie wymieszaj.
Zdrowa przekąska… Myślisz, że batony z płatków śniadaniowych czy te typu muesli można jeść do woli. Niestety nie! Przeczytaj dokładnie informacje na opakowaniu. Reklamowane są jako zdrowa przekąska, a w rzeczywistości zawierają bardzo dużo cukru. Sam możesz przygotować smaczne i zdrowe batony i to wcale nie jest takie trudne. Wymieszaj bakalie, płatki owsiane z kilkoma łyżkami masła orzechowego. Sportowcy mogą nawet dosypać sproszkowaną serwatkę białkową, żeby zrobić z tego jeszcze pożywniejszą przekąskę. Ulep batoniki w dowolnym kształcie i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Masło migdałowe będzie zdrowsze i słodsze! Jesli nie lubicie typowego masła orzechowego, można kupić jeszcze masło migdałowe, z orzechów nerkowca, laskowych. To pierwsze będzie najłatwiej kupić. Nie jest tanie i najlepiej zamawiać je w sieci, ale bardzo wydajne więc raz na jakiś czas warto je nabyć. Dlaczego? Migdały mają np: dużo więcej wapnia (w 100 g – 248mg) niż nerkowce (w 100g – 37mg), z kolei nerkowce są bogatsze w fosfor (w 100g – 593mg, a migdały – 474mg).
Masło migdałowe jest także doskonałym źródłem białka (pomaga przy procesach spalania tłuszczu, buduje mięśnie), nienasyconych kwasów tłuszczowych, dobrze przyswajalnego wapnia, błonnika, witaminy E (ochrona przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników), witaminy B (między innymi B2, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego) oraz wielu minerałów takich jak magnez czy potas.
You must belogged in to post a comment.