Orzechy są przede wszystkim źródłem wysokiej jakości białka i błonnika pokarmowego oraz wielu ważnych składników mineralnych: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, sodu, magnezu i witamin – A, D i E. Występujące w nich kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Wiele gatunków orzechów zawiera kwas gamma-linolenowy, działający przeciwzakrzepowo, obniżając tym samym ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej. Wszystkie orzechy są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Ze względu na swoje właściwości znakomicie sprawdzają się w sytuacjach stresujących, będących sporym obciążeniem dla organizmu. Polecane są dla wegetarian, cukrzyków, sportowców, osób pracujących umysłowo, przemęczonych i osłabionych. Każdy z nas ma z pewnością swoje ulubione rodzaje orzechów.
Warto jednak przyjrzeć się ich właściwościom…
LISTA najzdrowszych orzechów:
- Migdały mają więcej wapnia niż mleko i zawierają magnez, witaminę E, selen oraz dużo błonnika. Mogą obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają rakowi.
- Orzechy włoskie są bardzo dobre dla serca i mózgu oraz zawierają kwas elagowy – antyoksydant przeciwdziałający nowotworom.
- Pekany zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E i A, kwas foliowy, wapń, magnez, miedź, fosfor, potas, mangan, witaminy z grupy B i cynk. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
- Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem białka, miedzi, niacyny, magnezu, błonnika, witaminy E i selenu.
- Orzechy cedrowe/orzechy piniowe maja witaminy A, B, D, E, P i zawierają około 70% aminokwasów, których wymaga twój organizm.
- Orzechy nerkowca są bogate w minerały, takie jak miedź, magnez, cynk, żelazo i biotyny. W rzeczywistości są niskotłuszczowymi orzechami i podobnie jak oliwa z oliwek mają wysokie stężenie kwasu oleinowego, który jest dobry dla serca. Według naukowców, jedna garść orzechów nerkowca dostarcza 1000-2000mg tryptofanu, co działa jak przeciwdepresyjny lek na receptę Prozac.
LISTA najzdrowszych nasion:
- Siemię lniane ma zdecydowanie najwyższą pozycją na liście. Osobiście przyjmuję tłoczony na zimno olej z siemienia lnianego codziennie, ponieważ jest on najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także lignanów, przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem. Siemię jest także bogate w błonnik i może zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy.
- Nasiona słonecznika zapobiegają chorobom serca i rakowi dzięki składnikom fitochemicznym, kwasowi foliowemu, witaminie E, selenowi i miedzi.
- Nasiona Chia bardzo zdrowe nasiona bogate w kwasy omega-3, białka, przeciwutleniacze, wapń i błonnik.
- Nasiona konopii są niesamowitą bronią przeciwko rakowi i chorobom serca. Pełne białka i błonnika, zawierają zbilansowaną ilosć kwasów omega-3 i omega-6.
- Nasiona dyni są świetne dla układu odpornościowego i bogate w przeciwutleniacze (karotenoidy), kwasy omega-3 i cynk.
- Nasiona sezamu źródło wapnia, magnezu, cynku, błonnika, żelaza, witaminy B1 i fosforu. Mogą obniżać ciśnienie krwi i chronią przed uszkodzeniem wątroby. Są również powiązane z profilaktyką wielu chorób, takich jak zapalenie stawów, astma, bóle migrenowe, menopauza czy osteoporoza.
- Tahini to zmielone nasiona sezamu w postaci pasty, popularny składnik dań Bliskiego Wschodu, jak np. hummus – szczególnie polecamy.
- Nasiona moreli (zwane także pestkami moreli), nasiona jabłek i inne gorzkie nasiona owoców, wszystkie zawierają amigdalinę (która rozkładana jest w organizmie do toksycznego cyjanowodoru), która wg niektórych ma właściwości antynowotworowe. W medycynie niekonwencjonalnej istnieją przypadki wyleczenia raka (oczywiście we wczesnym stadium) tylko za pomocą pestek moreli, ale żadne badania tego nie potwierdzają.
You must belogged in to post a comment.