Co to jest? Kreatyna to białko wytwarzane naturalnie w organiźmie, ale znajduje się również w mięsie, rybach albo w suplementach diety. Dostępna jest sama, ale również w shake’ach zastępujących posiłki oraz w suplementach.
Co takiego robi? Jest jak zapasowy agregat prądotwórczy dla twojego organizmu. Standardowo energia w organiźmie jest produkowana, przechowywana i wykorzystywana dzięki substancji chemicznej nazywanej adenozynotrójfosforanem (ATP). Jednak czasem wymagania energetyczne są zbyt duże. Organizm potrzebuje wtedy innego źródła fosfatów. W takiej sytuacji kreatyna okazuje się przydatna. Jest idealna podczas krótszych okresów maksymalnego wysiłku z krótkimi przerwami na regenerację. Suplementy zawierające kreatynę wspierają również wytwarzanie białek i zmniejszają ich rozpad po intensywnym wysiłku.
Kto powinien ją przyjmować? Ludzie, którzy trenują z obciążeniem lub uprawiają sporty, w których wykonuje się powtarzane ruchy o wysokiej intensywności, jak sprinty, rzuty, etc… Jest również często stosowana przez kulturystów, ponieważ zwiększa przyrost mięśni poprzez ściąganie wody do komórek mięśniowych. Istnieje mniej dowodów pokazujących, że suplementacja kreatyny jest korzystna dla sportowców wytrzymałościowych.
Jak dużo należy przyjmować? Przeciętna osoba przyjmuje 1g kreatyny dziennie z jedzenia i produkuje kolejny gram z aminokwasów. Dzięki temu zyskuje zapas kreatyny, który stanowi 40% jej maksimum. Najlepszym sposobem na ich zapełnienie to dawki wynoszące do 10g dziennie w dni treningowe oraz 3-5g w dni nie treningowe. Jeśli przyjmujesz więcej to po prostu wydalisz nadmiar.
Kiedy ją przyjmować? Unikaj przyjmowania kreatyny przed treningiem. Jest higroskopijna, co w zasadzie oznacza, że działa jak gąbka – ściąga wodę do przewodu pokarmowego i do krwiobiegu z tkanek okolicznych oraz mięśni. To właśnie może dać Ci uczucie napompowania lub powodować skurcze mięśni. Kreatynę najlepiej spożywać od razu po treningu.
You must belogged in to post a comment.