Zalety kiszonek..Kiszona kapusta czy ogórki wspomagają pracę przewodu pokarmowego oraz podnoszą odporność organizmu. Dzieje się tak poprzez probiotyczne działanie zawartych w tych produktach bakterii kwasu mlekowego. Regularne spożywanie produktów kiszonych odkwasza organizm i przyspiesza metabolizm. Kiszonki powinny być nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej. Szklanka kiszonej kapusty zawiera tylko 22 kcal!
Kolejną zaletą kiszonek jest fakt, że zawierają one fitocydy – substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym –są świetnym uzupełnieniem diety w okresie jesienno-zimowym.
Poza cennym antyoksydantem jakim jest witamina C produkty kiszone zawierają: potas, sód, magnez i żelazo. Nie sposób nie wspomnieć o innych korzyściach płynących ze spożywania kiszonek jakimi są: obniżenie cholesterolu frakcji LDL, przyspieszenie odbudowy tkanki kostnej i ścięgien, działanie antynowotworowe i wspomaganie leczenia anemii.
Kiszonki – nie dla wszystkich… Kiszenie warzyw znane już od wielu wieków pomagało zapobiegać szkorbutowi w okresie, gdy świeże owoce czy warzywa były niedostępne. Produkty kiszone zwłaszcza w okresie zimowym powinny być nieodłącznym elementem każdej dobrze zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać, że kiszonki nie są wskazane dla wszystkich. Osoby cierpiące na wrzody żołądka czy refluks nie powinny ich spożywać.
Układ nerwowy… Warto również przytoczyć korzystny wpływ spożywania kiszonek w aspekcie wspomagania leczenia depresji. Taki mechanizm tłumaczy istnienie tzw. osi jelitowo-mózgowej. Liczne badania wskazują, że mikroflora jelit „komunikuje” się z układem nerwowym przez co wpływa na funkcje mózgu. Oś jelitowo-mózgowa ma szczególne znaczenie w regulacji nastroju oraz lęku. Spożywanie kiszonek wspomaga wzrost korzystnej mikroflory przez co przyczynia się do odczuwania pozytywnego nastroju.
You must belogged in to post a comment.