W dzisiejszych czasach przetworzone jedzenie jest pozbawione składników odżywczych, zjadamy za mało wartościowych pokarmów lub układ trawienny nie wchłania prawidłowo witamin i minerałów. Niekoniecznie zachorujemy, ale możemy borykać się z zaburzeniami funkcjonowania organizmu, bo witaminy są kofaktorami wszystkich reakcji chemicznych w naszym ciele. Potrzebujemy ich, by zachować równowagę, a niedobory składników odżywczych mogą objawiać się w dziwny sposób.
Sprawdźcie nietypowe oznaki niedoboru witamin i wysłuchajcie się ze zrozumieniem w potrzeby swojego ciała. Dobre wieści są takie, że poniższe zaburzenia są przejściowe, wystarczy odpowiednio zadbać o dietę. Jeśli zmiany odżywiania nie działają i objawy utrzymują się dłużej skonsultuj się z lekarzem.
1. Objawy: popękane kąciki ust…
Niedobór: żelaza, cynku i witamin z grupy B, takich jak niacyna (B3), ryboflawina (B2) i witamina B12. To dość częste u wegetarian z nieprawidłową i źle zbilansowaną dietą oraz u osób eliminujących pokarmy bogate w białka wspomagające układ odpornościowy.
Co zrobić: Jedzcie więcej drobiu, wołowiny, łososia, tuńczyka, jajek, ostryg, małż, suszonych w słońcu pomidorów, boćwiny, tahini, orzechów ziemnych i roślin strączkowych tj. soczewica. Wchłanianie żelaza jest wspomagane przez witaminę C, która jednocześnie pomaga zwalczać infekcje u aktywnych osób, więc łączcie powyższe produkty z warzywami takimi jak brokuły, czerwona papryka, jarmuż i kalafior.
2. Objawy: czerwona, łuszcząca się wysypka na twarzy (lub innych miejscach) i wypadanie włosów…
Niedobór: biotyny (witaminy H lub B7). Wasze ciała są w stanie zmagazynować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), ale rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B trzeba dostarczać codziennie. Osoby jedzące surowe jaja są szczególnie narażone na niedobory biotyny, bo w białku jaj gromadzona jest awidyna – substancja wiążąca i unieczynniająca biotynę.
Co zrobić: Sięgajcie po gotowane jajka (obróbka termiczna dezaktywuje awidynę), łososia, sardynki, awokado, grzyby, kalafiora, soję, orzechy, maliny, banany, marchew i pomidory.
3. Objawy: czerwone lub białe wypryski przypominające trądzik zazwyczaj na policzkach, ramionach, udach i pośladkach…
Niedobór: niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A i D.
Co zrobić: Zamieńcie nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans na zdrowe tłuszcze. Skupcie się na dodaniu łososia, sardynek, orzechów włoskich i migdałów, nasion jak siemię lniane i chia do swojej diety. Jedzcie częściej kolorowe warzywa np. marchewki, słodkie ziemniaki, czerwoną paprykę, bo zawierają beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A. Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie, w skrajnych niedoborach można zastosować suplementację.
4. Objawy: mrowienie i drętwienie rak, nóg lub innych części ciała…
Niedobór: witamin z grupy B, takich jak foliany (B9), witaminy B6 i B12. Jest to problem związany z obwodowym układem nerwowym i zakończeniem nerwów w skórze. Objawy te mogą być połączone z lękiem, depresją, anemią, zmęczeniem i zaburzeniami równowagi hormonalnej.
Co zrobić: Zwiększcie ilość szpinaku, szparagów, buraków, fasoli, jajek, owoców morza i drobiu w swojej diecie.
5. Objawy: częste i bolesne kurcze palców, stóp, łydek i nóg…
Niedobór: magnezu, wapnia i potasu. Jeśli zdarza się to często, z pewnością brakuje Wam jednego z tych składników. Jeśli ciężko trenujecie, tracicie dużo minerałów (i rozpuszczalne w wodzie witaminy B) wraz z potem.
Co zrobić: Jedzcie więcej bananów, migdałów, orzechów laskowych, dyni, wiśni, grejpfrutów, brokułów, kapusty i ciemnozielonych warzyw jak jarmuż i szpinak.
You must belogged in to post a comment.