JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY ŁĄCZYĆ

JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY ŁĄCZYĆ

JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY ŁĄCZYĆ 1550 650 FitNow - treningi personalne

HERABATA Z CYTRYNĄ…
Herbata pomaga przy trawieniu, działa moczopędnie, chroni zęby przed próchnicą. W listkach znajduje się glin, który jest nieprzyswajalny i wydalany przez organizm. Kiedy jednak substancja ta połączy się z sokiem cytryny, powstaje cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in. do choroby Alzheimera.
Herbatę pijmy bez cytryny. Jej smak możemy wzbogacić syropem z imbiru lub domowym sokiem z truskawek lub malin.




HERBATA I KAWA Z NABIAŁEM…
Kawa lub herbata połączone z twarożkiem, jogurtem czy serem żółtym nie są wskazane. Zawarty w nich kwas szczawiowy wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. A związany wapń nie może być wykorzystany przez organizm.
Do nabiału pijmy herbaty ziołowe, soki, niegazowana wodę mineralną. Jeśli pijemy herbatę czy kawę, to z mlekiem. Kwas szczawiowy zwiąże wapń z mleka, a wapń z nabiału zostanie wchłonięty przez organizm.