Zalety orzechów nie kończą się na bogatej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych, które pomagają między innymi obniżyć poziom cholesterolu. Okazuje się bowiem, że dodatkowo chronią przed zawałem oraz cukrzycą typu 2, wspomagają utratę wagi i zmniejszają apetyt na węglowodany. Badania wskazują, że kalorie z orzechów nie zawsze powiązane są z wartością przyrostu masy ciała. Orzechy zapewniają dobre źródło białka dla wegetarian i bez problemu mogą konkurować z każdym mięsem.
Orzechy powinny być częścią każdej zdrowej diety…
1. Migdały; Są wszędzie: w sałatkach, przekąskach, przyprawach, nawet mają własne mleko. Nie bez powodu: Migdały uplasowały się wysoko w rankingu orzechów z najwyższą zawartością białka. Są bogate w mangan i witaminę E, istotny składnik obronny przeciw uszkodzeniom oksydacyjnym. Osoby spożywające migdały regularnie, są mniej narażone na ryzyko chorób serca.
Wartości odżywcze w 50g;
- Kalorie: 286
- Tłuszcz: 26g
- Węglowodany: 10g
- Białko: 10g
- Inne ważne witaminy/minerały: ryboflawina, witamina E, wapń, magnes, fosfor, cynk
2. Orzechy włoskie; Niezaprzeczalny Mistrz wśród wszystkich orzechów – bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwas alfa-linolenowy i linolowy. Dzięki częstemu ich spożyciu w krótkim czasie obniża się poziom cholesterolu LDL. I nie musisz wcale zjadać całego drzewa, by czerpać korzyści!
Wystarczy 7 orzechów włoskich, by zaspokoić 100% całkowitego zalecanego spożycia kwasów omega-3, a to raptem tylko 182 kalorie.
Bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, obniżają ryzyko zapaleń i zapobiegają cukrzycy typu 2. Innym ciekawy fakt; są świetnym źródłem melatoniny, która wspiera zdrowy cykl snu.
Wartości odżywcze w 7 orzechach;
- Kalorie: 182
- Tłuszcz: 18g
- Węglowodany: 4g
- Białko: 4g
- Inne ważne witaminy/minerały: tiamina, witamina B6, miedź, fosfor, magnez, cynk
You must belogged in to post a comment.