FAŁSZYWE „ZDROWE PRODUKTY”…

Zdemaskuj produkty udające zdrową żywność...

piątek, 11 Maj 2018

Kolory soczystych owoców (zielony, czerwony, pomarańczowy etc) przedstawione na opakowaniach żywności są bardzo intensywne. Duże orzechy są częścią mieszanki ze złocistym miodem pokrywającym przepyszną mieszankę owoców. Poza tym, że ślinka cieknie na sam ich widok, na opakowaniu możesz przeczytać: "Wyprodukowano z pełnych ziaren i prawdziwych owoców". Jesteś praktycznie pewien, że to najzdrowsza przekąska: baton z owocami i płatkami.


Fałszywa zdrowa żywność…
„Wyprodukowano z pełnych ziaren i prawdziwych owoców“. Jesteś praktycznie pewien, że to najzdrowsza przekąska: baton z owocami i płatkami. Przykro mi, ale zamierzasz zjeść tyle samo kalorii i dostarczyć takie same wartości odżywcze jakie zawiera pączek. Ale jak to możliwe, że coś, co wygląda tak zdrowo, zawiera mnóstwo tłuszczu, cukru i/lub kalorii?
Witamy w świecie fałszywej zdrowej żywności. „Fałszywa zdrowa żywność to taka, która na pierwszy rzut oka wygląda na zdrową i odżywczą ze względu na etykietę wprowadzającą w błąd, opakowanie lub marketing, ale po przeanalizowaniu tabeli wartości odżywczych oraz składu okazuje się, że wcale taka nie jest”.
Nic dziwnego, że trudno ci stracić na wadze, mimo że trzymasz się „zdrowych” produktów jak na przykład płatki, jogurt i sok. Fałszywa zdrowa żywność znajduje się wszędzie i musisz być w stanie rozpoznać ich przebranie, żeby je unikać. Oto 5 najbardziej popularnych fałszywych zdrowych produktów, sposoby w jakie nas oszukują i sugestia, jak dokonywać mądrzejszych wyborów.

1.Jogurty i jogurty mrożone;Dlaczego? Spożywanie dziennej dawki probiotyków – żywych i aktywnych kultur bakterii potrzebnych naszym jelitom, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi – jest bardzo zalecane przez ekspertów ze względu na żniwo, które każdego dnia w naszym organiźmie zbierają tłuszcz, cukier i inne grzeszki dietetyczne. Jednak często te jogurty są pełne cukru – albo w formie wrednej mieszanki syropów owocowych albo w postaci samego cukru. Probiotyki mogą być zdrowe, ale zjadanie ich wraz z toną cukru zaprzecza ich właściwościom zdrowotnym.
Co kupować? Im prościej, tym lepiej: naturalny jogurt lub jogurt grecki. Dopraw go odrobiną owoców, migdałów, cynamonu i miodu. Pamiętaj, że naturalny jogurt mimo wszystko zawiera cukier pochodzenia naturalnego (laktozę), który zapewnia 10-13 g na porcję. Problem pojawia się, gdy na porcję przypada 26 – 30 g cukru. A co z wersjami bez tłuszczu? Gdy ten tłuszcz zostaje usunięty, dodaje się zagęstniki (skrobia modyfikowana), by nadrobić brak smaku i poprawić konsystencję. Podobnie, powinieneś również unikać kuszących dodatków jak granola, suszone owoce czy precle pokryte jogurtem, które zawierają mnóstwo cukru i tłuszczu.

2.Płatki;Dlaczego? Płatki były i są popularnym jedzeniem wśród ludzi próbujących zapanować nad wagą, ponieważ umożliwiają zjedzenie śniadania (które jest koniecznością dla pomyślnej utraty wagi), nawet jeśli rano się spieszysz. Był to dobry pomysł, gdy płatkami były po prostu pełne ziarna owsa, ale obecnie płatki są bombą kaloryczną z dodatkiem czekolady, suszonych owoców pełnych cukru i zawierają mnóstwo innych składników, które zamieniają zdrowe śniadanie w dekadencki deser.
Jest jeszcze gorzej, gdy na opakowaniu widnieje napis „pełnoziarniste”. Ale czy możesz mu zaufać? Nie zawsze. Dzieje się tak, ponieważ pełnoziarniste produkty oznaczane są na dwa sposoby: Oznaczenie 100% wskazuje, że wszystkie składniki wytworzone są z pełnych ziaren i zapewniają co najmniej 16 g pełnego ziarna na porcję oznaczoną na opakowaniu. Podstawowe oznaczenie wskazuje, że produkt może zawierać dodatkową ilość otrębów, zarodków lub rafinowanej mąki oraz minimalnie 8 g pełnego ziarna na porcję.
Dlaczego różnica pomiędzy tymi dwoma oznaczeniami ma znaczenie?
Okazuje się, że różnica wskazuje nie tylko na to, że otrzymasz mniej pełnego ziarna na porcję, ale również, jak wykazują badania, wygląda na to, że jeśli wszystkie składniki NIE są w 100% z pełnego ziarna, produkt może zawierać więcej cukru i kalorii niż w przypadku, gdyby nie było na nim żadnego oznaczenia. Zawsze sprawdzaj listę składników i upewniaj się, że produkt jest w 100% pełnoziarnisty i że nie zawiera dodatku cukru.
Jeśli chodzi o dodatek cukru, upewnij się, że dodane owoce są prawdziwe. Jeśli przyjrzysz się liście składników to zauważysz, że tak naprawdę jagody składają się z cukru, dekstrozy, oleju sojowego i suszonych jagód.
Co kupować? Jeśli pierwszy składnik na liście nie jest w 100% z pełnego ziarna, ma więcej niż 200 kalorii na porcję, ponad 8 g cukru i mniej niż 4 g błonnika – nie kupuj tego produktu. Po prostu sam dodaj świeże owoce. Chcesz więcej białka? Dodaj nasiona szałwii brazylijskiej, orzechy włoskie lub jogurt grecki.