DOŁADUJ ENERGIĘ…

Moc zdrowej żywności...

poniedziałek, 15 Maj 2017

JAKIE PRODUKTY OGRANICZAĆ? Nabiał: unikać mleka krowiego oraz sera z mleka krowiego. W tygodniach 3 i 4 można włączyć do diety produkty z mleka koziego i owczego oraz jogurt naturalny. Również bogate w wapń jest mleko sojowe, mleko owsiane, mleko ryżowe.
Pszenica: unikać pszenicy w fazie 1, spróbuj alternatywy; orkisz, ryż brązowy i grykę. W fazie 2, dobre opcje to chleb pełnoziarnisty z soi i siemienia lnianego oraz żytni.

JAKICH POKARMÓW NALEŻY UNIKAĆ? Tłuszcze: masło, margaryna zawierające trans tłuszcze i tanie oleje. Alternatywą są produkty do smarowania na bazie nasion oraz oliwa z oliwek lub oliwy z orzechów, a także tahini i awokado.
Cukier: trzymaj się od cukru z daleka. Zapomnij o czekoladach, ciastkach, napojach energetyzujących i sztucznych substancjach słodzących. Zamiast tego spróbuj słód jęczmienny, syrop z agawy i czysty syrop klonowy.
Herbata, kawa i alkohol: alternatywy to zbożowe substytuty kawy, wody, herbaty ziołowe, soki owocowe i warzywne.
Wyklucz produkty zawierające sztuczne barwniki, substancje zapachowe i konserwujące (sprawdzaj etykiety).

MINI TAJEMNICA SUKCESU… Spędź 10 minut w każdą niedzielę na planowaniu posiłków i spisaniu listy zakupów. Nie myśląc o posiłkach codziennie, wykonanie planu dietetycznego będzie łatwiejsze i zyskasz więcej czasu wolnego.
Czasem ciężko sobie odmówić ulubionych pokarmów, ale staraj się powstrzymać, a wszystko co może cię kusić trzymaj z dala od domu. Znajdź coś alternatywnego i zdrowego co zaspokoi twoje pragnienie.
Pamiętaj, że to nie jest test, ale coś wspaniałego co robisz tylko dla siebie. Wystarczy zrobić to najlepiej jak potrafisz.

POMYSŁY NA ENERGETYCZNE POSIŁKI… Śniadanie
1.Jajecznica z dwóch jaj z pietruszką, bazylią, szpinakiem i pokrojoną papryką.
2.Chleb żytni lub pełnoziarnisty z dżemem domowym z owoców bez dodatku cukru.
3.Kasza quinoa z pokrojonymi owocami do wyboru.
Lunch
1.Kukurydziana tortilla (razowa w fazie 2) z gotowanym lub duszonym kurczakiem, kiełkami lucerny, burakami i zieloną sałatą.
2.Pieczone słodkie ziemniaki z fasolą, salsą, pomidorkami i mieszanymi liśćmi zielonej sałaty.
3.Rolsy z kurczaka lub tofu z wasabi i sosem tamari.
Obiad
1.Grilowane kalmary (lub krewetki, ryba etc) z brązowym ryżem i sałatką azjatycką.
2.Grillowany kurczak z marchewką, ogórkiem, papryką, mieszanką sałat, szczypiorkiem, pomidorem, natką pietruszki i musztardą, polane białym octem winnym.
3.Warzywana Lasagnia i sałatka z ogórka.
Przekąski
1.Domowy popcorn.
2.Garść ulubionych orzechów.
3.Truskawkowy szejk (miesznka truskawek lub innych owoców sezonowych oraz filiżanka soku z jabłek i kostek lodu).