Uważa się, że alkohol jest czynnikiem, który może niekorzystnie wpływać na twoje wysiłki dietetyczne. Kwestia tego, czy alkohol jest „tuczący” jest bardzo kontrowersyjna, ponieważ z technicznego punktu widzenia, alkohol NIE jest odkładany jako tłuszcz, ale utleniany przed innymi źródłami paliwa.
To, czy picie umiarkowanych ilości alkoholu jest zdrowe, również wywołuje sporo kontrowersji. Wiele badań pokazuje, że picie średnich ilości piwa lub wina ma korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Jednak niektórzy eksperci twierdzą, że nie ma miejsca na alkohol w fitnessie.
Badania, które niedawno opublikowano, ujawniają nowe odkrycia na temat alkoholu, wrażliwości na insulinę i otyłość brzuszną. Analiza wyników i porównanie ich z innymi badaniami pozwala również zrozumieć, dlaczego niektórzy ludzie piją alkohol i tyją, a inni piją i chudną.
Prawda na temat „mięśnia piwnego”… Badania, które przeprowadzono w Szwecji, skupiły się na mieszkańcach jednego z miast. Zastosowano w nich strategię porównań podłużnych. Naukowcy odkryli, że alkohol przyjmowany przez starszych mężczyzn nie poprawia wrażliwości na insulinę, co zaprzeczyło początkowej hipotezie i licznym badaniom wykonanym wcześniej.
Zauważono również, że istnieje spory związek pomiędzy piciem alkoholu, obwodem talii i proporcjami między talią, a biodrami. Wskazano, że przyjmowanie dużej ilości alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego, jest powiązane z gromadzeniem się tłuszczu trzewnego, a nie tylko z ogólną masą ciała.
Gromadzenie się tłuszczu na brzuchu to nie tylko problem kosmetyczny, może on bowiem stwarzać również ryzyko zdrowotne. Tłuszcz trzewny, znany również jako otyłość androidalna albo wisceralna, zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wysokiego ciśnienia tętniczego, dużej zawartości lipidów we krwi, nietolerancji glukozy i podniesionego poziomu insuliny we krwi.
Wiele innych badań również ukazało związek pomiędzy przyjmowaniem alkoholu, a tłuszczem trzewnym, ale kwestia ta jest nadal kontrowersyjna.
Mięsień wysokoprocentowy… W proces pojawienia się mięśnia wysokoprocentowego zaangażowane mogą być hormony, ponieważ udowodniono, że spożywanie dużych ilości alkoholu, zmniejsza ilość testosteronu we krwi u mężczyzn oraz zwiększa poziom kortyzolu, co może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu w otrzewnej.
Dlaczego wzbudza to kontrowersje? Skąd biorą się rozbieżności w wynikach badań na temat wpływu alkoholu na otyłość, tłuszcz trzewny i wrażliwość na insulinę?
You must belogged in to post a comment.