AWOKADO

Dlaczego powinieneś włączyć je do diety i jak wybrać najlepszy owoc?

poniedziałek, 28 Październik 2019

Kolor

Na rodzimym rynku można spotkać dwa rodzaje awokado: z zielona skórką (Fuerte) i z fioletowo– czarną skórką (Haas). Awokado typu Fuerte powinno mieć zielona skórkę pozbawioną ciemnych plamek i przebarwień. Awokado o barwie fioletowo–czarnej nie dojrzewa na drzewie, tylko dopiero po zebraniu. Niedojrzałe ma ciemnozieloną barwę i wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej na 2–3 dni aby stało się ciemne i gotowe do spożycia.

 

Miękkość

To jedna z najważniejszych cech na jakie powinieneś zwrócić uwagę przy wyborze awokado. Na sklepowych półkach najczęściej możemy spotkać awokado bardzo twarde. Jeśli zakupiłeś właśnie taki owoc, to daj mu „odpocząć” kilka dni w Twojej kuchni. Po tym czasie zmięknie i będzie gotowe do spożycia. Idealne awokado z zieloną skórką to takie, którego skórka po naciśnięciu ugina się lekko pod palcem i po chwili wraca do swojego pierwotnego stanu.

Awokado o filetowo–czarnym zabarwieniu ma znacznie grubszą skórkę. W tym przypadku powinieneś wybrać twardy owoc, po obraniu będzie on znacznie miększy. Miękkie awokado tej odmiany zwykle świadczy o jego zepsuciu. Unikaj więc kupowania bardzo miękkiego ciemnego awokado.

 

Szypułka owocu

Kolor miąższu awokado można sprawdzić jeszcze w sklepie bez konieczności przecinania go. Wystarczy usunąć szypułkę i zerknąć pod nią oceniając barwę. Świeże i dojrzałe awokado powinno mieć jasnozieloną lub jasnożółtą barwę. Przebarwienia pod szypułką oznaczając że awokado w środku jest zepsute.

 

Prawidłowe przechowywanie

Awokado to owoc dosyć sycący i często nie chcemy spożywać go całego „na raz”. Co w takiej sytuacji? Po przekrojeniu awokado na pół, spożyj część owocu bez pestki. Owoc z pestką psuje się wolniej. Przed schowaniem do lodówki skrop awokado sokiem z limonki lub cytryny aby nie ściemniało. Czas przechowywania awokado zależy od jego miękkości. Bardzo miękki owoc najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia. Jeśli kupiłeś twardy owoc, pozostaw go w kuchni na 3 dni, aby dojrzało.

Jeśli natomiast chcesz spowolnić proces dojrzewania awokado, umieść go w lodówce.